Tappouhkauksen sai SASKin kumppanijärjestön edustajan lisäksi viisi muuta hiilikaivosalan ay-aktiivia. Uhkakirjeessä uhataan tappaa miehet, elleivät he poistu maasta kahden vuorokauden kuluessa. He saivat kirjeen lauantaina 11. toukokuuta. SASKin tietojen mukaan he eivät ole poistuneet maasta.
Uhkauksen takana sanoo olevansa järjestö nimeltä Águilas Negras (Mustat kotkat), joka on uhkaillut useita vasemmistovaikuttajia tällä vuosikymmenellä.
Tappouhkauksen sai kuusi liittoaktiivia muutama päivä sen jälkeen, kun he osallistuivat Kolumbian pääkaupungissa Bogotássa kokoukseen, jossa käsiteltiin hiiliteollisuuden tulevaisuutta alalla toimivien monikansallisten yritysten ja alankomaalaisten parlamentaarikkojen ja ammattiliittojen edustajien kanssa. He ovat nimeltään Igor Díaz, Juan Carlos Rojas, Dairo Mosquera, Gustavo Benjumea, Jairo Córdoba ja Evelio Aguirre.
Suomalainen ay-liike vetoaa kolumbialaisten kollegojensa turvallisuuden puolesta
SASK ja suomalaiset ay-johtajat lähettivät eilen Suomen Kolumbian suurlähetystöön ja Suomen OECD-edustustoon Pariisiin kirjeen, jossa toivotaan Suomen korostavan Kolumbian valtion velvoitteita turvata edellä mainittujen ja maan muiden ammattiliittojohtajien turvallisuus sekä oikeus lailliseen toimintaansa Kolumbiassa.
Kirje lähti tiedoksi ja tuen osoitukseksi myös kolumbialaiselle hiilikaivosalan ammattiliitolle, jota uhatut miehet edustavat.
Kirjeessä vaaditaan, että asia otetaan vakavasti Kolumbiassa ja liittoaktiivien turvallisuus taataan.
– Kyseessä on erittäin vakavasti otettava ihmisoikeuksien ja henkilökohtaisen turvallisuuden loukkaus. Osoitamme solidaarisuutemme työntekijöiden oikeuksien puolustajille ja vaadimme heidän ihmisoikeuksiensa, henkensä ja terveytensä turvaamista. Ammattiliittotoiminta on kansalaisoikeus eikä sitä tule uhata, kirjeessä sanotaan.
Kirjeen allekirjoittivat SASKin toiminnanjohtaja Janne Ronkainen sekä SASKin jäsenjärjestöjen SAK:n, STTK:n, Teollisuusliiton, Ammattiliitto Pro:n ja PAMin puheenjohtajat. Niillä kaikilla on ollut tai on parhaillaan SASKin kautta kehitysyhteistyöhankkeita Kolumbiassa.
Kolumbia yksi vaarallisimmista maista ay-aktiiveille
Kolumbia on jo vuosikymmeniä ollut yksi maailman vaarallisimmista maista puolustaa työntekijöiden oikeuksia. Kolumbialaisen El Heraldo -lehden mukaan (artikkeli espanjaksi) vuoden 1973 ja viime vuoden marraskuun välillä 14 000 ay-johtajaa ja -aktiivia on joutunut väkivallan tai vapaudenriiston uhriksi. Pelkästään viime vuonna ainakin 28 murhattiin.