Tekstiilitehtaitakin huonommissa oloissa työskentelee Pakistanissa yli kymmenen miljoonaa ihmistä: alihankkijoina omissa kodeissaan. Näiden ihmisten asema on erityisen haavoittuvainen, ja SASKilla on hanke, jolla heidän asemaansa pyritään parantamaan.
Tekstiiliteollisuuden tuotantoketju alkaa puuvillapelloilta ja päättyy monien vaiheiden jälkeen valmiiden vaatteiden pakkaamiseen. Kotona näistä työvaiheista tehdään erityisesti ompelua, viimeistelyä ja pakkaamista. Työolot ovat huonot: työntekijöillä ei ole tietoa käyttämistään kemikaaleista eikä juuri suojavarusteitakaan. Terveyspalveluja ei ole saatavilla eikä eläkettä kerry.
Kaksi uutta ammattiliittoa
Ammattiliittoja ei ole ollut. Niinpä kotona työskentelevät tekstiiilityöntekijät ovatkin alkaneet järjestäytyä vasta viime vuodesta alkaen, jolloin SASKin tuella perustettiin kaksi ammattiliittoa.
Kotona työskentelevät alihankkijat muun muassa ompelevat, viimeistelevät ja pakkaavat.
– He eivät ole minimipalkkalain piirissä ja keskimäärin he ansaitsevat neljänneksen siitä, mitä kouluttamaton työntekijä tehtaassa ansaitsee, kertoo Khalid Mahmood. Hän on hanketta toteuttavan LEF:n (Labour Education Foundation) johtaja.
Minimipalkkalain mukaan alin kuukausipalkka on 12 000 rupiaa eli noin sata euroa. Kotona työskentelevät ansaitsevat Mahmoodin mukaan siis keskimäärin noin 3000 rupiaa (25 euroa) kuussa, jos työviikko on 40-tuntinen. Maksun suorittaa materiaalien tuoja hakiessaan valmiit vaatteet – jos suorittaa. Työntekijöillä ei ole tietoa oikeuksistaan eikä ketään, joka voisi auttaa maksamattomien palkkioiden perinnässä.
Korvauksia tehdasonnettomuuksissa kärsineille
SASKin hankkeessa tuetaan kahden hiljattain perustetun tekstiilialan ammattiliiton yhteistyötä. On mullistavaa, että liitot perustettiin, koska kotona työskentelevät tekstiilialan työntekijät eivät koskaan aikaisemmin ole olleet järjestäytyneitä. Nyt jäseniä on molemmissa liitoissa kymmenisen tuhatta.
– Se ei lukuna kuulosta suurelta, kun miettii koko työntekijämäärää, mutta kyllä tuonkokoinen jäsenmäärä on jo jotain uskottavuuden ja edustavuuden kannalta, sanoo SASKin ohjelmasuunnittelija Seppo Karppinen.
Hankkeen tukemat liitot, Progressive Home Based Workers Federation ja Textile Powerloom Garments Workers Federation, vaativat minimipalkan tuplaamista 25 000 rupiaan (210 euroa) kuussa. Viime kesänä vaatimukset tuottivat tuhannen rupian eli noin 8 euron palkankorotuksen, joka koskee satojatuhansia työntekijöitä. Yritykset ovat myös maksaneet miljoonia rupioita korvauksia tehdasonnettomuuksissa loukkaantuneille tai niissä läheisiään menettäneiden perheille.
Nyt on vaatevallankumous
Bangladeshin tehdasromahdus antoi alkusysäyksen kansainväliselle Vaatevallankumous-kampanjalle, jossa vaaditaan tietoa vaatteidemme valmistajien työoloista.
Vaatevallankumous alkoi maanantaina ja jatkuu koko viikon sunnuntaihin saakka. Sunnuntaina 24. huhtikuuta on Rana Plaza -tehdasrakennuksen romahtamisen kolmas vuosipäivä. SASK tekee yhteistyötä kampanjan kanssa. Vaatevallankumouksen suomalaiset verkkosivut
Tue työntekijöitä lahjoittamalla!
Jos haluat tukea SASKin työtä parempien työolojen puolesta,
lahjoita 10 euroa lähettämällä tekstiviesti SASK numeroon 16499.
Voit tehdä lahjoituksen myös verkossa.