Suurten maiden kysyntä ja venäläisen hiilen vientikiellon vaikutukset ovat vauhdittaneet hiilimarkkinoiden ja hiilen tuotannon kasvua Indonesiassa. Tällä hetkellä 75 prosenttia sen hiilestä menee vientiin. Loput hiilivarannot palvelevat kotimarkkinoita, ja hiili on maan merkittävin energianlähde. Indonesian hiiliteollisuuden hiilidioksidipäästöt ovat kaksinkertaistuneet viimeisen vuosikymmenen aikana. Tilanne on kuitenkin muuttumassa.
Edessä valtava muutos
YK:n ilmastokokouksessa vuonna 2021 Indonesia sitoutui nettonollapäästöihin vuoteen 2060 mennessä. Sitoumus tarkoittaa mittavaa muutosta maan sähköntuotantoon, kun hiilestä luovutaan kokonaan ja aurinkosähkön tuotantoa lisätään merkittävästi.
Indonesiassa on investointiohjelma nimeltään JETP (Indonesia Just Energy Transition Partnership), jonka tuella energiasiirtymään on investoitu merkittävästi. Ohjelma on maailman suurin energiasiirtymän rahoituspaketti. Siirtymän täysimääräiseen toteuttamiseen tarvitaan kuitenkin vielä paljon enemmän rahoitusta.
Uhkana on se, että valtion omistamat energiayhtiöt hajotetaan ja myydään yksityiselle sektorille.
Sekä siirtyminen fossiilisista polttoaineista uusiutuviin energialähteisiin että sähkön kokonaistuotannon valtava kasvu vaikuttavat merkittävästi Indonesian energiasektorin työntekijöihin. Maan ammattiliittoja ja työntekijöitä ei kuitenkaan ole kuultu, ja ne on jätetty kansallisen suunnittelun ulkopuolelle. Työpaikkatasolla työntekijät ovat pimennossa.
– Meidän on koulutettava jäseniämme oikeudenmukaisesta siirtymästä. Teemme töitä energia-alalla, mutta meitä ei ole kuultu. Muutos voi tarkoittaa yksityistämistä ja valtionyhtiön hajoamista, mikä heikentää ammattiliittoa ja uhkaa työpaikkoja, sanoo Nurul Hudha, energia-alan liiton (DPD SP PLN PUSMANPRO) aluesihteeri.
”Ammattiliittojen on oltava mukana muutoksessa”
SASK tukee yhdessä australialaisen sisarjärjestönsä APHEDAn kanssa hanketta, jolla halutaan varmistaa työntekijöille oikeudenmukainen siirtymä. Kumppanina on indonesialainen ammattiliitto SP PLN, valtio-omisteisen energiayhtiön PLN:n sähkönsiirto- ja jakelutyöntekijöitä edustava liitto. Yhtiöllä on monopoli Indonesian sähkönjakelussa, ja se tuottaa suurimman osan maan sähköstä.
Hankkeessa on järjestetty yhteistyössä julkisen alan liittojen kansainvälisen järjestön PSI:n kanssa sarja työpajoja, joissa on lisätty työntekijöiden tietämystä JETP-investointiohjelmasta ja pohjustettu tulevia kampanjoita ja neuvotteluja.
Valtion energiayhtiön työntekijöillä on vain vähän tietoa investointiohjelmasta, vaikka se tuo mukanaan perustavanlaatuisen muutoksen heidän toimialalleen.
– Tämä on ensimmäinen kerta, kun kuulen ohjelmasta. Olen aivan hämmästynyt, sanoo työpajaan Keski-Jaavalla osallistunut Hudha.
– Ammattiliiton on oltava mukana työntekijöiden äänenä. Aion puhua tästä jäsenilleni. Jokaisen on ymmärrettävä, minkä puolesta taistelemme, ja jaettava sama tavoite, hän jatkaa.
Andy Wijaya, joka työskentelee toisen PLN-yhtiön ammattiliiton, PP-IP:n, pääsihteerinä, korosti että on kyse tuotannonaloista, jotka ovat tärkeitä Indonesialle ja joita valtion on valvottava.
– Lisäksi haluamme varmistaa, että tuotettu sähkö pysyy kohtuuhintaisena ja turvallisena ympäristölle.
SASK ja APHEDA tukevat Indonesian lisäksi Nepalin ja Filippiinien ammattiliittoja energiademokratian ja ilmasto-oikeudenmukaisuuden edistämiseksi.
Teksti on käännös Union Aid Abroad APHEDAN uutisesta.
Kuva: APHEDA