Ammattiyhdistysten aktiivit ovat joutuneet hyvin ahtaalle japanilaisten elektroniikkavalmistajien Katolecin ja Morirokun tehtailla Filippiineillä. Kummankin tehtaan ammattiliiton puheenjohtajat Fermin Galicia ja Joseph Aplicador (kuvassa) on irtisanottu laittomasti.
Galicia jäi työttömäksi ja Aplicador ajaa nyt mopotaksia. Muut aktiivit pelkäävät, milloin he joutuvat irtisanotuiksi. Puheenjohtajien jälkeen irtisanomislistalla on usein varapuheenjohtaja ja lopulta myös muut johtokunnan jäsenet.
Katolecin varapuheenjohtaja Marites Montera kertoo päättäneensä, ettei hän painostuksesta huolimatta aio erota vapaaehtoisesti.
– Aion pysyä jäsenteni kanssa loppuun asti, hän vakuuttaa.
Kaikilla kolmella aktiivilla on takanaan pitkä työsuhde ja he ovat olleet niin sanotusti hyviä työntekijöitä – kunnes pari vuotta sitten päättivät perustaa työpaikoilleen ammattiliitot.
Liiton jäsenet silmätikkuina
Monteran työnantaja Katolec kieltäytyi tunnustamasta yhdistystä ja neuvottelemasta sen kanssa. Samalla se aloitti voimakkaan kampanjan liittoa vastaan, ja jäsenet joutuivat tarkkailun alle.
Jäsenet joutuvat leimaamaan kellokorttinsa käydessään tauolla, toisin kuin muut. He eivät uskalla pitää edes normaaleja taukoja, koska sinä aikana joku voi sabotoida heidän työtään. Lisäksi yhdistykseen kuulumattomat saavat työnantajalta lahjoja ja bonuksia, mutta jäsenet jäävät ilman.
Katolecin 350 työntekijästä 200 kuuluu ammattiyhdistykseen ja Morirokun 80 työntekijästä 60. Molemmat yritykset käyttävät myös vuokratyöntekijöitä, jotka eivät Filippiinien lain mukaan voi liittyä työpaikan ammattiyhdistykseen.
Liitot auttavat toisiaan
Filippiinien metalliliiton, PMA:n järjestäjä, Daday Bati-on on huolissaan ay-aktiiveista. Liitto on nostanut työtuomioistuimeen useita kanteita laittomista irtisanomisista ja työlakien rikkomisesta, mutta oikeuskäsittelyissä menee vuosia.
– Vaikka me noudatamme työlakeja pilkuntarkasti, yritykset palkkaavat lakifirman, joka etsii keinot kiertää lakeja ja pitkittää oikeuskäsittelyä, Bati-on kertoo.
Lagunan teknologiapuistossa toimii 120 yritystä, joista vain kuudessa on ammattiyhdistys.
Autovalmistaja Isuzulla työskentelevä metalliliiton pääsihteeri Ralfy Medrano kertoo liiton keskittävän toimintaansa sellaisiin monikansallisiin yhtiöihin, joiden kotimaissa liitot voivat tukea järjestäytymistä Filippiineillä.
– Esimerkiksi autoteollisuudessa olemme saaneet tukea japanilaisilta työntekijöiltä.
Metalliliitto PMA:n jäsenyhdistykset tukevat myös keskenään toisiaan. Esimerkiksi Toyotan yhdistys tukee Katolecin yhdistystä taloudellisesti ja toiminnallisesti.
PMA on vuonna 2013 perustetun Filippiinien ammattiliittojen keskusjärjestön, Sentron jäsenliitto, jota puolestaan suomalaiset ammattiliitot ovat tukeneet SASKin kautta.
Teksti ja kuva: Stoorisoppi
Juttu julkaistiin SASKin Työmaana maailma -lehden numerossa 1/2015. Lue verkkolehteä