Muutamissa SASKin kumppanimaissa on raportoitu huomattavia parannuksia työntekijöiden oikeuksissa ja työoloissa sekä palkkauksessa. Niitä ovat esimerkiksi Mosambik, Ghana ja Brasilia. Maat nousivat ITUCin listalla toiseksi parhaaseen kategoriaan, samaan kuin Sveitsi.
– SASK yksin ei ota kunniaa työntekijöiden aseman paranemisesta noissa maissa, mutta sitä ei käy kieltäminen, että niissä toimintamme on vuosien varrella ollut laajamittaista. Varmasti silläkin on ollut vaikutuksensa, toteaa SASKin viestintäpäällikkö Jukka Pääkkönen.
Mosambikin virkamiehille oikeus järjestäytyä
Mosambikissa monet julkisen sektorin työntekijät saivat viime vuonna oikeuden liittyä ammattiliittoon mutta eivät kuitenkaan lakko-oikeutta. Saavutusta edelsi vuosien työ, jota oli Suomesta tukemassa Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL.
– Tuntui hyvältä nähdä sellaisen asian toteutuvan, jonka puolesta on kamppaillut vuosikausia. Laki on tärkeä virstanpylväs, iloitsi JHL:n kv-järjestötoimitsija Eveliina Petälä SASKin Työmaana maailma -lehdessä joulukuussa.
Työtä on kuitenkin vielä tehtävänä, sillä mosambikilaisella julkisen alan ammattiliitto SINAFPilla ei vielä ole virallista asemaa, mikä vaikeuttaa kaikkia sen ydintoimintoja, muun muassa neuvottelutoimintaa. Siksi hanke jatkuu ainakin vuoteen 2017.
Mosambik on edelleen suurin SASKin hankemaista yhteensä seitsemällä hankkeellaan. Julkisen alan lisäksi niillä kehitetään matkailua, työelämän tutkimusta ja monenlaista teollisuutta.
Ghanassa ja Brasiliassa hyvää kehitystä
Myös Ghanassa toiminta on vahvalla pohjalla, mutta viime aikoina hanketoiminta siellä on supistunut muun muassa Länsi-Afrikkaa runnelleen ebola-epidemian vuoksi. Tällä hetkellä siellä on käynnissä kaksi kehityshanketta, joilla parannetaan kaivosyhteisöjen sekä matkailu ja elintarvikealojen työoloja.
– Kaivoshanke on ollut valtava menestys. Siinä parannetaan erityisesti naisten mahdollisuuksia tuoda perheeseen toimeentuloa kouluttamalla heitä kädentaidoissa, Pääkkönen kertoo.
Hanke alkoi Obuasin kultakaivoskaupungista ja laajeni hiljattain toiseen kaivoskaupunkiin Tarkwaan.
Brasiliassakin on käynnissä enää kaksi SASKin monen maan laajuista hanketta. Siellä on saavutettu merkittäviä tuloksia muun muassa siipikarjateollisuuden työolojen kehittämisessä. Ammattiliitot taistelivat 14 vuotta saadakseen 2013 voimaan työoloja sääntelevän normin, joka paransi ergonomiaa ja työnkiertoa sekä pakkotahtisen työn tauotusta. Parannuksista hyötyi yli 800 000 lihanjalostuslaitosten työntekijää.
Brasiliassa SASKin toiminta on vähenemään päin, koska maan ay-liike on alkanut pärjätä omillaan ja saavuttaa tuloksia. Köyhyys on vähentynyt huomattavasti.
Lue myös SASKin tiedote: Kolumbia vaarallisin työntekijöiden puolustajille – Suomi mallimaa
Kuva: Elina Penttinen