Namaste, Nepal!

Iida Viljanen osallistui SASKin opintomatkalle elokuussa 2022 ja hurmaantui Nepalin kulttuurista, ihmisistä ja heidän kamppailustaan paremman (työ)elämän puolesta.

Nepal on maa, joka koskettaa niin monella tasolla.

Kaaos, johon pitää hypätä silmät kiinni, käsi kädessä luottaen paikallisiin ihmisiin, jotka toimivat oppainamme sekä autonkuljettajaamme, joka tunsi jokaisen risteävän kadun ja jollain ihmeellisellä tavalla sai minibussimme mahtumaan sinne, minne normaalisti autolla ei mentäisi missään nimessä.

Katuvilinä ja tungos, eri suuntiin pyyhkivien tuhansien mopojen ja ihmisten sekamelska, joka sittenkin on toimiva, eteenpäin menevä kaaos kaduilla ja kujilla. Katukauppiaat, upeissa väreissä loistavat sariin pukeutuneet naiset, äitien helmoissa leikkivät ja juoksentelevat lapset, kanat ja kukot, kulkukoirat, vuohet, vesipuhvelit ja apinat, kaikki samassa elämänkirjossa. Katseet, utelias kiinnostus molempiin suuntiin.

Ja miltei kuninkaallinen vastaanotto liittovierailuilla, työntekijöiden rohkeus puhua ja toive, että olemme heidän äänensä.

Voimaantuminen vuorista, temppeleistä, uskomattomista väreistä, kulttuurista ja ihmisten tarinoista, yhteisyydestä ja yhteisestä kokemuksesta, nöyryys, kun koskettaa melkein pilviä.

Tämä oli matka, joka sai oman kuplan räjähtämään ja maailman laajentumaan konkreettisella tavalla. Kaikkia aisteja hyväilevä tai välillä ärsyttäväkin elämänkokemus, jota ei millään sanoilla tai kuvilla voi kunnolla kuvailla.

*****

Opintomatka auttoi ymmärtämään globaalin maailman yhteyksiä ja ay-liikkeen vaikuttamismahdollisuuksia politiikkaan maailmanlaajuisesti ja paikallisesti. Nepalissa on monimutkainen ja monitasoinen poliittinen järjestelmä, jossa ammattiliitot ovat yleensä puolueisiin sidottuja. Liitot ovat työpaikkakohtaisia, ja työpaikoilla voi olla useita liittoja. Järjestäytymistä vaikeuttaa se, etteivät työntekijät tiedä mihin heidän pitäisi kuulua, tai ylipäätänsä miksi, koska ammattiliittojen merkitystä ei ymmärretä.

Naisten asema on heikko, ja enemmistö liittoaktiiveista on miehiä. Suuri osa nepalilaisista työskentelee epävirallisella sektorilla keräten toimeentulonsa kuka mistäkin. Heille järjestäytyminen ei ole mahdollista lainkaan. SASKin tuella ammattiliitot ovat alkaneet keskustelemaan keskenään ja tekemään työtä yhteisten tavoitteiden eteen.

*****

Tapasimme opettajia, jotka olivat huolissaan nepalilaisten nuorten koulutustasosta. Nuorilla on kova palo ulkomaille töihin paremman elämän toivossa, ja koulutus jää monelta kesken peruskoulun jälkeen. Korkeakoulutus maksaa, ja siihen on varaa vain hyvätuloisilla perheillä. Usein nuori joutuu töihin niin pian kuin mahdollista tuodakseen leipää pöytään. Töihin lähdetään kauaskin.

Vierailumme siirtotyöläisten luona oli koskettava. Kuulimme tarinoita siirtotyöstä palanneilta miehiltä sekä vaimoilta, joiden miehet ovat muualla työssä. Kaikki olivat olleet pois perheidensä luota vuosia näkemättä lapsiensa kasvavan. Samalla naiset ovat vastuussa lapsista ja kodin töistä yksin.

Totuus työn laadusta paljastuu usein vasta kohdemaassa, jonne lähdetään suurten lupausten ja unelmien perässä. Työ kohdemaassa ei välttämättä ole sitä mitä luvattiin. Monen kohdalla se tarkoittaa kaikkein matalapalkkaisimpia hanttihommia, joista ei jääkään kotiin lähetettäväksi rahaa – pahimmillaan jää jopa velkaa. Useat olivat menettäneet terveytensä. Silti oli ihmisiä, jotka olivat lähdössä takaisin siirtotyöhön. Toiveikkaina. Perheidensä takia. SASKin tuella Nepaliin on perustettu siirtotyöläisille keskus, josta voi kysyä neuvoa ennen työhön lähtemistä tai siirtotyöstä palatessa, jos tarvitsee apua esimerkiksi palkkojen perimiseen tai sairauskorvausten hakemiseen.

*****

SASKin Nepalin opintomatkaajat ryhmäkuvassa tapaamassa vapaaehtoisia terveyssisaria

Nepalin terveydenhuollosta huolehtivat vapaaehtoiset terveyssisaret, jotka kiertävä kylissä, vuoristossa ja maaseudulla hoitamassa sairaita, auttamassa synnytyksissä ja rokottamassa lapsia. Terveyssisarten ansiosta äiti- ja lapsikuolleisuus on vähentynyt merkittävästi. He toimivat myös tiedonvälittäjinä ja siten yhteiskunnallisina vaikuttajina. Työ on rankkaa, eikä siitä makseta palkkaa, ainoastaan kulukorvauksia. Tapasimme terveyssisarten ylläpitämällä terveysasemalla vapaaehtoisia, joista vanhin oli jo 70-vuotias. He olivat ylpeitä ammatistaan ja vaativat itselleen työntekijän asemaa ja oikeuksia sekä palkkaa työstään.

*****

Me täällä voimme kadehtia paikallisten aktiivien sinnikkyyttä ja rohkeutta aloittaa tyhjästä taistelu työntekijöiden työehdoista ja ihmisoikeuksista – uhkailusta välittämättä tai jopa väkivallan uhalla. Paikallisten ammattiliittojen saavutukset SASKin tuella saivat ymmärtämään solidaarisuuden käsitteen syvällisemmällä tavalla. Meidän antamamme tuki, ay-aktiivien valmennus sekä kokemusten vaihto on heille elintärkeää ja pitkäjänteinen yhteistyö ammattiliittojen kanssa välttämätöntä.

Työntekijöiden oikeudet ovat ihmisoikeuksia. Kun työntekijöillä on asiat paremmin, perheet voivat paremmin, lapset pääsevät kouluun ja elintaso paranee. Ammattiliittojen tuella on saatu parannettua työntekijöiden oikeuksia ruohonjuuritasolla, mutta on tärkeä ymmärtää ay-liikkeen vaikutus isossa kuvassa myös demokratian kehittymiselle.

*****

SASKin opintomatka oli matka solidaarisuuteen ja myös itseen ja omiin voimavaroihin. Se auttoi ymmärtämään ja näkemään omia mahdollisuuksia olla vaikuttamassa ja tekemässä pienin askelin maailmasta parempaa.

Matkasta sai elämän mullistavan kokemuksen mutta myös elinikäisiä ystäviä. Suuri ja nöyrä kiitos kanssamatkustajille siitä, että sai olla oma itsensä kaikkine tunteineen ja väreineen.

Kirjoittaja on SASK-lähettiläs, joka osallistui Nepalin opintomatkalle elokuussa 2022.


Seuraava SASKin opintomatka suuntautuu Kolumbiaan. Se järjestetään marras-joulukuussa 2023.

Jaa artikkeli: