— Köyhien ja rikkaiden välinen kuilu oli jopa suurempi kuin ajattelin. Ymmärrän vielä vähemmän tukien leikkaamista kehittyviltä mailta, jotka todella tarvitsevat sitä esimerkiksi koulutuksen järjestämiseen.
Näin toteaa SASKin vuosittaiselle opintomatkalle viime marraskuussa osallistunut Harri Rusanen blogikirjoituksessaan SASKin verkkosivuilla. Rusanen kuuluu Teollisuusliittoon.
Pääkaupungin Maputon bairrossa eli laitakaupungin slummissa elämä näytti karut, mutta ystävälliset kasvonsa. Vieraanvaraiset kotiapulaisina työskentelevät naiset tutustuttivat saskilaiset koteihinsa ja perheisiinsä. Leskeksi jäänyt äiti kertoi selviävänsä viiden lapsen kanssa, koska hänen äitinsä hoitaa lapsia työpäivien ajan. Nainen esitteli onnellisena kolmen huoneen asuntoaan, jossa kahdesta huoneesta vielä uupui katto, koska siihen ei toistaiseksi ollut riittänyt rahaa.
Työpaikkavierailu banaaniplantaasille opetti paitsi työntekijöiden sinnikkyydestä neuvotella oikeuksistaan, myös sen, että banaani ei kasva puussa, vaan se on ruohokasvi! Päivät pullistelivat ohjelmaa, mutta rentoutumaankin ehdittiin. Mikä kellekin nyt sitten oli rentouttavinta: katsella kirahvien vaeltelua savannilla, uida valtameressä vai laulaa paikallisen kapteeniksi esittäytyvän miehen kanssa karaokessa Buffalo Soldier. Tietenkin!
Suomalaisille sukellus Mosambikin todellisuuteen oli avartava elämys, mutta myös parikymmenpäisen ryhmän hioutuminen yhtenäiseksi joukkueeksi kuului ”opintoihin”. Ryhmäytymistä harjoitettiin muun muassa jalkapallo-ottelussa, jossa paikallinen Costa del Sol -joukkue tuuletettiin 2—1 -voittoon.
Vuosittain SASKin toiminnasta kiinnostuneet suuntaavat johonkin maailman kolkkaan, jossa SASKin hankkeilla tuetaan työntekijöiden edellytyksiä parantaa asemaansa. Mosambikissa tuetaan tällä hetkellä matkailualan, julkisen, teollisuusalojen, rakennusalan sekä puunjalostus- ja metsäalojen työntekijöitä ammattiliittojen kautta.
Tämän vuoden loka-marraskuussa seuraavat opintomatkalaiset lähtevät Nepaliin. Haku ensi vuoden opintomatkalle on käynnissä parhaillaan ja päättyy 23.2.
Jutun lähteinä on käytetty opintomatkalaisten blogeja ja kertomuksia. Artikkeli on alun perin julkaistu SASKin työmaana maailma 1/2019 -lehdessä.
Teksti: Sini Saaritsa, kuvat: Asko Peltola