Filippiineillä opettajien ammattiliiton jäsenet pelkäävät henkensä edestä puolustaessaan kohtuullisia luokkakokoja

Julkaistu:

Raymond Basilio kävi Suomessa kertomassa olemattomista palkoista, surkeista työoloista ja väkivallasta ja kuolemasta. Mutta hän nukkui yönsä hyvin.

Opettajien liiton ACT:n puheenjohtaja Raymond Basilio Filippiineiltä
Filippiiniläinen Raymond Basilio vieraili SASKin Solidaarisuuspäivillä helmikuussa ja kertoi kotimaassaan kohtaamastaan jatkuvasta uhasta.

– Sain tappouhkauksia. Minut otettiin kiinni kadulla, kun olin matkalla kotiin, vietiin autoon ja uhkailtiin. ”You’re next”, he sanoivat.

Raymond Basilio, 37, on filippiiniläinen opettaja, jonka elämä on kaukana koulujen arjesta ja opetustyöstä. Hän ehti opettaa kuusi vuotta lapsille historiaa ennen kuin hänestä tuli ay-aktiivi. Nyt Basilio on opettajien oikeuksia Filippiineillä ajavan Alliance of Concerned Teachers -liiton (ACT) pääsihteeri, ja hänen henkensä on jatkuvasti uhattuna.

Hän ei voi tavata perhettään. Puhelinnumeroa ja yöpymispaikkaa on vaihdettava jatkuvasti. Basilio vakuuttaa, että varovaisuus ei ole liioiteltua. Tilastotkin puhuvat sen puolesta:  Filippiineillä on tapettu viimeisten 13 vuoden aikana 72 liittojohtajaa. Basiliota ja hänen perhettään on uhattu 24 kertaa. Hän kertoo saaneensa yhden sydänkohtauksen. Eikä hän nuku juurikaan.

Matka Suomeen SASKin vieraaksi helmikuussa tarkoitti tiivistahtista tapaamisten, alustusten ja keskustelujen viikkoa, mutta Basiliolle se oli hengähdystauko.

– Voin nukkua. Täällä minun ei tarvitse pelätä yöllä.

Ylitöitä elämiseen riittämättömällä palkalla

Filippiinien vainotut ammattiliittojen työntekijät ja aktiivit ovat tavoitelleet samoja asioita kuin eri ammattiryhmien edunvalvontaa tekevät järjestöt monessa muussakin maassa: työehtosopimuksista neuvottelemista, elämiseen riittäviä palkkoja, kohtuullista työaikaa ja turvallista työympäristöä.

Liittoja heikentää Filippiineillä paitsi väkivalta ja sen uhka myös se, että liian harva kuuluu ammattiliittoon, joten työehdoista neuvotteleminen on vaikeaa. Opettajien keskipalkka on 444 euroa kuukaudessa. Ylitöitä paiskitaan palkatta, sillä pelkästään oppitunteja kertyy päivittäin helposti kymmenkunta.

– Yksityiskouluissa kuukausipalkat ovet vielä huonommat, jopa vain 100 euron luokkaa, Basilio sanoo.

Hänen mukaansa käytännössä lähes kaikki opettajat ovat alipalkattuja, sillä elämiseen riittävä palkka olisi 724 euroa.

Sitten ovat ala-arvoiset työskentelyolosuhteet. Koulutuksen tukia on vähennetty, ja maan koulut kamppailevat suurissa vaikeuksissa: luokat ovat paisuneet 45–60 oppilaan laumoiksi, ja pulaa on niin opetustiloista kuin muustakin opiskelun vaatimasta välineistöstä. Huutava pula on myös opettajista, koska opettajien virkoja on aivan liian vähän.

Näin toimii hallinto maassa, jossa kahdeksan kymmenestä ei osaa lukea eikä kirjoittaa. Basiliota seuraava alituinen pelko tulla uhkailluksi, kidnapatuksi, pidätetyksi tai murhatuksi johtuu siis esimerkiksi siitä, että hän vaatii ACT:n edustajana hallitusta rakentamaan lisää luokkahuoneita.

Opettajien ammattiliitto on leimattu kommunistiseksi järjestöksi

Raymond Basilio kertoo suomalaisyleisölle monta karua tarinaa, jossa henkensä on menettänyt tavallinen, työtään tekevä filippiiniläisopettaja.

– Ex-presidentti Duterten hallitus ilmoitti lehdistötilaisuudessa virallisesti, että sen mukaan ACT ei ole opettajien ammattiliitto vaan kommunistinen järjestö, Basilio naurahtaa ilottomasti.

– Opetusministeriöstä soitellaan opettajille, ja kehotetaan olemaan liittymättä liittoomme. Armeija pitää ihmisiä silmällä ja menee heidän koteihinsa, jos se epäilee jotain. Filippiineillä olet laillinen kohde väkivallalle ja ampumiselle, jos sinut leimataan ”kommunistiksi”.

Pelottelu myös toimii. ACT on menettänyt vuosien varrella suuren määrän jäseniä, eivätkä Basilion ystävätkään enää uskalla tuntea häntä sosiaalisessa mediassa.

– En voi syyttää heitä. Hekin pelkäävät.

”Meillä on ystäviä maailmalla”

Absurdilta kuulostava ay- ja elämäntilanne on muokannut Basiliosta varsin kestävän.

– Meidän on rakennettava ammattiliittomme uudelleen, ja sitä varten tarvitsemme lisää työntekijöitä. Meidän on oltava koko ajan valmiina.

Basilio ei ole missään nimessä menettänyt toivoaan. Hän ei suostu pysyttelemään maan alla vaan käy koko ajan kouluissa tapaamassa opettajia.

– Työ on vaikeaa, mutta vielä vaikeampaa olisi jättää jäsenet. Ainoa vaihtoehto on jatkaa taistelua. Taistelun lopettaminen ei ole vaihtoehto, aktivisti toteaa.

SASKin tukema opetusalan työntekijöiden oikeuksia Aasiassa puolustava hanke on Basilion mukaan tärkeä monella tavalla. Ensinnäkin sen avulla ACT-liitto järjestää opettajille lainopillista koulutusta ja on panostanut dokumentointiin, jolla se voi todistaa asioita ja osoittaa tukea vaatimuksilleen. Lisäksi kansainväliset suhteet tuovat muunkinlaista uskottavuutta.

– Yhteydet muiden maiden liittoihin näyttävät presidentti Marcosin hallitukselle, että meillä on ystäviä. Kun nämä liitot näyttävät solidaarisuutensa, se tukee myös jäseniämme.

Filippiiniläisen opettajien ammattiliiton ACT:n pääsihteeri Raymond Basilio puhuu SASKIn Solidaarisuuspäivillä helmikuussa 2024.
Raymond Basilio kertoi SASKin Solidaarisuuspäivillä lukuisien tekaistujen syytösten perusteella pidätettyjen filippiiniläisten opettajien tarinoita. Ne olivat sydäntäsärkeviä.

Teksti: Sini Saaritsa
Kuvat: Lassi Kaaria