Kansainvälisen työjärjestö ILOn mukaan koronavirusepidemia saattaa johtaa siihen, että työttömien määrä maailmassa lisääntyy 25 miljoonalla ihmisellä. Vertailulukuna voi käyttää sitä, että vuonna 2008 alkanut maailmanlaajuinen talouskriisi lisäsi työttömien määrää 22 miljoonalla ihmisellä. Kriisi voi johtaa myös niin sanottuun alityöllisyyteen, kun esimerkiksi kaupat rajoittavat aukioloaikojaan. Kehittyvissä maissa itsensätyöllistäjien määrä on suuri, ja tilanne heidän osaltaan voi vaikeutua, kun ihmisten liikkumista rajoitetaan.
Filippiinien köyhät huolestuttavat
Filippiineillä presidentti Rodrigo Duterte on määrännyt Luzonin saaren niin sanottuun tehostettuun yhteisön karanteeniin (enhanced community quarantine) 16. maaliskuuta lähtien. 57 miljoonan asukkaan Luzon on Filippiinien suurin saari, jossa pääkaupunki Manila sijaitsee. Karanteeni rajoittaa lento- ja merimatkustamista sekä myös liikkumista saaren sisällä. Karanteeni rajoittaa matkustamista siten, että vain rekisteröidyt yritykset ja työntekijät voivat ylittää Luzonin rajan. Myös katumyyntiä on rajoitettu.
Ruohonjuuritasolla toimivat kansalaisjärjestöt ovat varoittaneet koronavirusepidemian vaikutuksista nimenomaan Filippiinien köyhimpään väestönosaan. Terveyspalvelut ovat hajanaisia ja valetiedon levittäminen yleistä. Lisäksi köyhien slummien asukkaat kuuluvat Filippiinien halveksutuimpaan kansanosaan. Julkisen terveydenhuollon työntekijöiltä puuttuu myös resursseja sekä suojavälineitä taistella koronaa vastaan. Kansalaisjärjestöt ovat painottaneet sitä, että koronavirusepidemiaa levittää erityisesti se, jos köyhällä väestönosalla ei ole enää varaa puhtaaseen veteen ja ruokaan.
Kotitaloustyöntekijät jätetty heitteille Indonesiassa
Indonesian presidentti Joko ”Jokowi” Widodo on pyytänyt indonesialaisia työntekijöitä työskentelemään kotoa käsin. Indonesiassa arvioidaan olevan miljoonia kotitaloustyöntekijöitä. Indonesialainen kotitaloustyöntekijä kertoo Jakarta Postille, että kotitaloustyöntekijöiden työtaakka kasvaa, kun kaikki perheenjäsenet ovat kotona koko ajan. Kaikki työnantajat eivät myöskään tarjoa työntekijöille käsidesiä tai kasvosuojaimia.
Arvioiden mukaan 60 – 70 % Indonesian työvoimasta työskentelee epävirallisella sektorilla. Harva heistä voi työskennellä etänä.
Jakarta Postin haastattelema työntekijä kertoo, että luottaa paikallisen JalaPRT-liiton tuottamiin tietoihin koronaviruksen torjumisesta ja työntekijöiden oikeuksista pandemian aikana. JalaPRT vaatiikin työnantajia varmistamaan sen, että työntekijät voivat työskennellä turvallisesti ja että heille on tarjolla suojavälineitä sekä riittävä määrä ravintoa ja lepoa. Liitto tarjoaa myös lainopillista apua sekä on alkanut järjestää koulutuksia verkkoyhteyksien avulla.
Vaatetehtaiden työntekijät vaikeuksissa
Koronavirus vaikuttaa vahvasti tehdastyöläisiin. Monet vaatteiden tuottajamaat ovat joutuneet sulkemaan tehtaitaan Kiinasta johtuvan raaka-ainepulan sekä maailmalla vähentyneen kysynnän takia. Vaateteollisuuden työntekijät saavat hyvin pienen korvauksen työstään, josta on harvoin varaa säästää pahan päivän varalle. Tehtaissa työskentelee paljon myös siirtotyöntekijöitä, joilla ei ole työskentelymaissaan sosiaalisia verkostoja.
Tilanne on ollut erityisen paha Myanmarissa ja Bangladeshissa. Paikallisten tiedotusvälineiden mukaan 10 % Myanmarin Yangon-alueen vaatetehtaista on suljettu, eikä vaatetustyöntekijöille makseta palkkaa. Myanmarissa työntekijöille maksetaan erokorvaus, jos tehdas on kiinni yli kolme kuukautta. Korvausta maksetaan kuitenkin puolen kuukauden palkkaa vastaava summa jokaista työssäolovuotta kohden, ja korvaukseen sisältyy myös ehto kuuden kuukauden koeajasta. Moni Myanmarin tehtaista on avattu vasta viimeisen viiden vuoden aikana, ja työntekijöiden vaihtuvuus on ollut suurta. Tämä siis tarkoittaa sitä, että moni työntekijä jää vaille mitään korvausta tehtaan ollessa kiinni.
Myanmarin hallitus on päättänyt perustaa komitean tukemaan työpaikkansa menettäneitä teollisuuden elpymiseen saakka. Myös paikallisten ammattiliittojen johtajat vaativat hallitusta varmistamaan, että lomautetut työntekijät saavat saman paikkansa ja palkkansa takaisin sitten, kun tilanne palautuu takaisin normaaliksi.
Vaikutuksia Afrikan turismiin ja Etelä-Amerikan palvelualoihin
Tällä hetkellä koronavirustartuntoja on havaittu Afrikan 54:stä maasta 33:ssa. Viimeisimpien tilannetietojen mukaan elämä jatkuu vielä monessa Afrikan maassa melko normaalisti. Ennusteet kuitenkin lupaavat suuria vaikutuksia työmarkkinoilla esimerkiksi turismin suhteen. Konsulttiyhtiö PwC:n mukaan Etelä-Afrikan matkailualan yrityksistä voi koronaviruksen takia hävitä jopa 1 000 työpaikkaa.
Arvioiden mukaan koronavirus on saapunut Etelä-Amerikkaan viiveellä sen takia, että etäisyys Kiinaan on suuri. Valtaosa alueen tartunnoista on todettu ihmisillä, jotka ovat saapuneet Italiasta tai Espanjasta.
Latinalaisen Amerikan öljynviejämaat kärsivät öljyn hinnan laskun aiheuttamasta investointien hidastumisesta. Arvioiden mukaan palveluala sekä liikenne tulevat kärsimään eniten muun muassa liikkumisrajoituksista.
Juttua muokattu 20.3.2020 kello 15:49: Täsmennetty Filippiinien karanteenin nimeä.