Koronavirusepidemia uhkaa siirtotyöläisiä Qatarissa

Koronaepidemia on uhka Qatarin haavoittuvaisten siirtotyöläisten terveydelle ja toimeentulolle. Osa siirtotyöläisistä on menettänyt työpaikan yhteiskunnan sulkeuduttua ja osa on jäänyt eristyksiin ilman ruokaa ja palkkaa.
Qatarissa rakennustyöt jatkuvat normaalisti jalkapallon MM-kisastadioneilla. Kuva: FIFA. Kuvituskuva, kuva ei liity uutiseen.

Koronaepidemia on aiheuttanut suurta huolta ja ahdinkoa Qatarin siirtotyöläisten keskuudessa. Moni siirtolainen on jäänyt loukkuun maahan ilman toimeentuloa töiden loputtua. Palkanmaksu on katkennut monella yhteiskunnan suljettua koulut, ravintolat ja ostoskeskukset.

Noin 2,7 miljoonan asukkaan maassa vahvistettuja tartuntoja on yli 7 000. Viranomaisten mukaan suurin osa tartunnan saaneista on ollut siirtotyöläisiä. Hillitäkseen epidemiaa kymmenien tuhansien siirtotyöläisten asuttama alue pääkaupunki Dohan ulkopuolella eristettiin muusta väestöstä. Eristykseen jääneet työntekijät ovat lähes kaikki Aasiasta. He eivät ole päässeet poistumaan alueelta maaliskuun jälkeen. Pelkona onkin, että koronavirus alkaa lisääntyä holtittomasti ahtaasti asutulla alueella.

Todellisia tartuntojen määriä siirtotyöntekijöiden keskuudessa on vaikea arvioida. Osa työntekijöistä pelkää oireista raportointia töiden loppumisen tai karkotuksen pelossa. Osa työnantajista ei ole laista huolimatta tarjonnut sairasvakuutusta työntekijöilleen. Tämä on hankaloittanut terveydenhuollon palveluihin pääsyä.

Ahtaat asuinolot altistavat tartunnalle

Kansainväliset ihmisoikeusjärjestöt kuten Amnesty International ja Human Rights Watch ovat jo aiemmin kritisoineet siirtotyöläisten asuinalueita epäinhimillisiksi ja terveydelle vaarallisiksi. Työntekijöillä ei ole mahdollisuutta ottaa etäisyyttä toisiinsa. Samassa huoneessa voi nukkua kymmenen henkeä, keittiön ja muutaman vessan joutuu pahimmillaan jakamaan satojen muiden kanssa. Lisäksi puhtaasta vedestä on pulaa, joten hygieniasta on vaikea huolehtia.

Eristyksiin jääneille siirtotyöläisille on luvattu toimittaa elämiseen välttämättömiä tarvikkeita ja ruokaa, mutta näin ei kuitenkaan ole tapahtunut. Qatarin hallitus on osoittanut yrityksille 800 miljoonaa euroa lisärahaa työntekijöiden huolenpitoon koronakriisin aikana. Työnantajat ovat myös epäonnistuneet tarjoamaan hallituksen vaatimaa ruoka-apua eristykseen jääneille ihmisille.

Jalkapallostadioneilla rakennustyöt jatkuvat normaalisti

Karanteenista huolimatta osa siirtotyöntekijöistä jatkaa edelleen työntekoa. Jalkapallon MM-kisoja varten rakennettavilla stadioneilla työt eivät ole pysähtyneet. Hallitus on ohjeistanut, että työnteko rakennusmailla vähennettäisiin kuuteen tuntiin päivässä, ja työntekijöitä kuljettavat bussit olisivat vain puoliksi täynnä. Työntekijöiden mukaan ohjeet eivät kuitenkaan toteudu käytännössä. Heitä on myös kehotettu käyttämään huivia kasvoilla estääkseen mahdollisia tartuntoja, koska suojavarusteita ole saatavilla. Tavoitteena on, että rakennustyöt saadaan valmiiksi ajallaan kisoja varten epidemiasta huolimatta.

Teksti: Heidi Saarinen

Artikkelissa on käytetty lähteenä näitä lehtiartikkeleita:

https://www.nytimes.com/2020/04/13/world/middleeast/persian-gulf-migrants-coronavirus.html?fbclid=IwAR3gt_GYCiRqREhruJ7jKZqvXUUEi3l-qKtzdIyETAW1Afy0P7vqqEgauaM

https://foreignpolicy.com/2020/04/08/qatar-south-asian-migrant-workers-cant-afford-coronavirus-lockdown-world-cup-2022/

https://www.amnesty.org/en/latest/news/2020/03/qatar-migrant-workers-in-labour-camps-at-grave-risk-amid-covid19-crisis/

https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-qatar/coronavirus-hits-migrant-workers-in-qatar-idUSKBN2162CD

Jaa artikkeli: