Suomen markkinoilla myydään Israelin laittomissa siirtokunnissa valmistettua kosmetiikkaa ja viinejä. Myös hedelmien ja kasvisten, vaippojen sekä hiilihapotuslaitteiden taustalta paljastuu siirtokuntayhteyksiä.
Tiedot käyvät ilmi Kirkon Ulkomaanavun teettämästä selvityksestä, joka tarkastelee Suomessa toimivien yritysten yhteyksiä Israelin siirtokuntiin. Selvityksen teki Finnwatch.
– Kauppaketjuilla ei ole siirtokuntatuotteiden ostamista kieltäviä linjauksia. Siirtokuntatuotteita myydään Suomessa harhaanjohtavasti israelilaiseksi merkittynä, Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Vartiala kertoo.
Yritysten avoimuus niiden alihankkijoiden toiminnasta on heikkoa. Suuret globaalisti toimivat yritykset, kuten Procter & Gamble ja SodaStream kieltäytyivät antamasta tietoa tuotantoketjuun tai alihankkijoihin liittyvissä kysymyksissä. Useat yritykset, esimerkiksi Siemens, Pohjoismaiden johtava sementin maahantuoja Cemex ja vesiyhtiö Eden Springs eivät vastanneet kyselyyn lainkaan.
– Yrityksillä on vastuu myös tytäryhtiöidensä ja alihankkijoidensa toiminnasta. Kieltäytyminen näitä koskevan tiedon antamisesta on huolestuttavaa, Vartiala sanoo.
Suoran tuonnin lisäksi yrityksillä on myös monia muita yhteyksiä siirtokuntiin. VR:n junia valmistanut Alstom on mukana YK:n ihmisoikeusneuvoston tuomitsemassa, siirtokuntia Israeliin yhdistävässä Jerusalemin raitiotiehankkeessa. Suomessa soijatuotteita markkinoivan Hälsans Kök -tuotemerkin takana oleva Osem puolestaan tekee yhteistyötä siirtokuntien rakentamiseen osallistuvan Jewish National Fundin kanssa. Ratiopharm-lääkkeitä Suomessa markkinoiva Teva hankkii siirtokunnista pakkausmateriaaleja.– Lista yritysten yhteyksistä siirtokuntiin on valitettavan pitkä, Vartiala sanoo. – Siirtokunnat ovat keskeinen este rauhalle ja yritysten tulisi pidättäytyä niitä tukevasta liiketoiminnasta.
Israelin siirtokunnat ovat kansainvälisen oikeuden vastaisia. Sekä YK että EU ovat tuominneet siirtokuntien olemassaolon. Vaikka myös Suomi noudattaa YK:n ja EU:n linjauksia, on julkisella sektorilla tiiviitä yhteyksiä siirtokunnissa toimiviin yrityksiin.
– Valtionyhtiöissä ja julkisissa hankinnoissa tehdään yhteistyötä siirtokuntiin liitettyjen yritysten kanssa. Myös Suomen asekauppa israelilaisten aseyhtiöiden kanssa jatkuu, ja valtion eläkerahoja sijoitetaan siirtokunnissa toimiviin yrityksiin, Vartiala toteaa.
Lue koko raportti Kielletyt hedelmät – Suomessa toimivien yritysten yhteydet Israelin laittomiin siirtokuntiin (pdf, 56 sivua)