Mnyamulan mukaan on merkityksellistä, että liitto tarjoaa työntekijöille viestintäkanavan työnantajan suuntaan. Työntekijät saavat yhteisen äänensä kuuluviin.
– Liitto puolustaa oikeuksiasi työpaikalla.
Mnyamula on ESCOM-sähköyhtiön työntekijöiden liiton pääsihteeri, joka on itsekin kokenut työelämässä monenlaisia ongelmia: esimerkiksi epäreiluja palkitsemiskäytäntöjä sekä johdon harjoittamaa hajota ja hallitse -politiikkaa.
Liiton kautta hän on pystynyt vaikuttamaan.
– Olemme onnistuneet muun muassa palkkojen yhdenmukaistamisessa sekä työehtojen parantamisessa sen jälkeen, kun yhtiö ensin pilkottiin ja sitten taas yhdistettiin.
He onnistuivat myös purkamaan sähkönjakelun yksityistämisen, mikä on aika uskomatonkin saavutus ja hyödyttää valtavaa joukkoa köyhiä malawilaisia. Tämä kaikki on sen ansiota, että liitolla on hyvät neuvottelusuhteet niin työnantajankin kuin valtionkin kanssa.
– Liitto antaa mahdollisuuden neuvotella turvallisen, reilun ja ihmisarvoisen työn puolesta.
Malawi on suhteellisen turvallinen maa elää ja jopa taistella työntekijöiden oikeuksien puolesta. Mutta iso haaste on se, että se on yksi maailman köyhimmistä maista. Palkat ovat niin pieniä, että ihmisten oikeus kohtuulliseen toimeentuloon ei toteudu.
Iso osa työstä on epävirallista, ja maassa vallitsee massatyöttömyys. Tämä kaikki asettaa työntekijät ja ammattiliitot vaikeaan asemaan – ja siksi myös kansainvälistä tukea tarvitaan.
Suomalainen ammattiyhdistysliike tukee Malawissa SASKin kautta paitsi teollisuuden työntekijöitä, myös palvelualojen työntekijöitä ja yhteisöterveydenhoitajia. He hoitavat monia tärkeitä terveydenhuollon töitä ilman virallista työntekijän asemaa. Heidän kanssaan tavoitellaan sitä, että heidät tunnustettaisiin työntekijöiksi ja he saisivat työstään palkkaa.
Teksti: Laura Ventä
Kuva: Mikko Hakkarainen
Juttu on osa SASKin Ilman liittoa ei ole oikeuksia -kampanjaa.
Jos haluat antaa tukesi maailman työntekijöille, sinäkin voit lahjoittaa! Tukemalla SASKin työtä tuet pysyvää, pitkäjänteistä muutosta parempaan.