Erityisesti kaksi asiaa jäi päällimmäisenä mieleen Palvelualojen ammattiliitto PAMin ja elintarviketyöläisten liitto SELin afrikkalaisten hankekumppanien matkasta Helsinkiin. Suomen ay-liikkeen kannalta huono poliittinen tilanne ja PAMin innovatiivinen, erityisesti nuoriin suuntautuva kampanjointi, puhuttivat.
– Aion ehdottomasti toteuttaa samanlaisen kampanjan Ghanassa kuin täällä on ollut PAMin vessakampanja, sanoi ghanalaisen ICU-liiton nuorisokoordinaattori Abibatu Issifu. ICU eli Industrial and Commercial Workers’ Union on mukana hankkeessa, joka pyrkii parantamaan Mosambikin ja Ghanan elintarviketeollisuuden sekä hotelli- ja ravintola-alan työntekijöiden asemaa.
PAMissa oli mietitty, mihin sijoittaa kampanjamateriaali oppilaitoksissa, joiden ilmoitustaulut on yleensä ahdettu täyteen. Lopputulos on vessan seinään liimattava tarra, jonka sarjakuvissa opiskelijaa kehotetaan ”pusertamaan paras päätös” eli liittymään PAMiin.
Vakavasti ottaen, vieraat olivat erittäin surullisia ja järkyttyneitä hallituksen kovasta linjasta työntekijöiden oikeuksia kohtaan. Hallituksen ilmoitus pakkolaeista tuli vierailun aikana.
– Meillä on kyllä paljon yhtäläisyyksiä erojen lisäksi, vaikka Suomi on kehittynyt ja Ghana kehittyvä maa, sanoi ICU:n pääsihteeri Solomon Kotei.
Mosambikin matkailualan liiton SINTIHOTSin pääsihteeri Luis Macuácua kertoi Suomen Elintarviketyöläisten Liitossa järjestetyssä tilaisuudessa, että Mosambikissa ollaan paljon jäljessä esimerkiksi erilaisten työtapaturmien luokittelussa. Hän sanoi unelmoivansa, että Mosambikissa ollaan joskus samassa vaiheessa kuin Suomessa.
– Nyt vain paljon lobbausta ja neuvontaa, että saamme Mosambikiin yhtä hyvän työturvallisuuslain kuin Suomessa on, hän sanoi.
Juttu on julkaistu SASKin Työmaana maailma -lehden numerossa 3/2015. Lue koko lehti.
Kuva: Syksyn tapaaminen energisoi kovasti Mosambik-Ghana-Suomi-hankkeessa mukana olevia matkailu- ja elintarvikealan toimijoita. Talvella suomalaiset lähtevät vastavierailulle Afrikkaan. Valokuvaaja Minna Räsänen.