SASKin delegaatio kävi syyskuussa 2019 Pohjois-Malawin Karongassa hiilikaivoksilla. Erityisesti naisten työolot herättivät huomiota.
— Viimeisellä kaivoksella tapasimme ryhmän naisia, jotka olivat kaivoksessa töissä, mutta ilman suojakenkiä tai muita varusteita, jotkut kävelykengissä, toiset varvastossuissa, kertoo delegaatiossa ollut SASKin kansainvälisen toiminnan asiantuntija Tarja Valtonen.
Naiset kertoivat myös, että kaivoksilla tehtävä kaksivuorotyö aiheutti heille hankaluuksia. Iltavuoron jälkeinen kilometrien pitkä kotimatka pilkkopimeällä vuoristoseudulla on naisille vaarallinen, ja altistaa heitä muun muassa seksuaaliselle väkivallalle. Lisäksi naisten oletetaan hoitavan työpäivän jälkeen myös kotityöt. Naisilta puuttuivat myös suojavarusteet, kuten saappaat, haalarit ja hengityssuojaimet. Heillä ei myöskään ollut omia sosiaalitiloja, joissa vaihtaa vaatteita tai käydä vessassa.
— Naiset kertoivat, että kuukautisten aikaan tilanne oli erityisen hankala, sillä heillä ei ollut tiloja, joissa vaihtaa kuukautissuojia yksityisesti, Valtonen kertoo.
Teollisuusalojen maailmanliitto IndustriALLin Afrikan-aluesihteeri Paule France Ndessomin oli mukana vierailulla ja osallistui keskusteluun. Hän lupasi naisille, että asiaan puututaan.
Aikaa tähän tosin kului, ja kaivoksen omistussuhdekin ehti muuttua, mutta uusi paikallisen liiton aluetoimitsija alkoi ratkoa naisten kohtaamia hankaluuksia. Toimitsija oli käynyt SASKin tuella järjestetyt koulutukset. Hän ei pärjännyt yksin, vaan pyysi kumppanikseen tekstiililiiton kollegan, ja yhdessä he saivat järjestettyä naisille omat vessat sekä pukuhuoneet sekä samanlaiset suojavarusteet kuin miehilläkin on. Suojavarusteet estävät tapaturmia ja työperäisiä sairauksia.
Naiset myös tekevät nykyään pelkästään aamuvuoroa, joka kestää aamuseitsemästä kello neljään iltapäivällä. Kotimatkat ovat siis aiempaa turvallisempia, ja kotitalouden huoltaminen ei mene pikkutunneille.
SASK ja Teollisuusliitto tukevat malawilaista hanketta, jossa ovat mukana kaikki viisi Malawin teollisuusalojen liitot. Jäsenhankinnan ja järjestämisen lisäksi hankkeessa koulutetaan muun muassa tasa-arvoasioista, lainsäädännön ymmärtämisestä ja soveltamisesta, työsuojelusta ja riitojen ratkomisesta sekä neuvottelutaidoista. Vuoden 2019 matka oli sekä seuranta- että koulutusmatka.
SASK tekee kaikkialla työtä sen eteen, että tasa-arvo toteutuisi työpaikoilla. Monessa hankkeessa kiinnitetään erityistä huomiota naisten ja nuorten asemaan. Työehtosopimuksin on päästy vaikuttamaan muun muassa raskausajan töturvallisuuskkysymyksiin, imetystaukoihin ja palkkatasa-arvoon.