Filippiiniläinen Marlene, 46, on ylpeä yhdestä asiasta: hänen lapsensa ovat päässeet opiskelemaan itselleen kunnon ammatteja. Tytär, 16, opiskelee kirjanpitäjäksi ja poika, 18, insinööriksi. Marlene uskoo, että heillä on mahdollisuus tulevaisuudessa tehdä töitä kunnollisilla työehdoilla ja saada palkkaa, jolla he pystyvät elättämään itsensä ja tulevat perheensä.
Marlene itse on kotiapulainen. Hän asuu ja työskentelee Manilan Barrio Socorro -lähiössä, pienen katoksen alla saman rakennuksen katolla, jossa hän myös käy töissä kahdessa eri kotitaloudessa. Työ on lastenhoitoa, siivousta ja silitystä.
Marlenen asuinolot ovat varsin puutteelliset, mutta lasten oikeus opiskella on äidille tärkeintä. Ja hän on kuitenkin onnistunut parantamaan sekä omia että muiden naapuruston kotiapulaisten työoloja: paikallisen UNITED-ammattiliiton aktiivina hän on saanut lähes kaikki Barrio Socorron kotiapulaiset liittymään liittoon ja vahvistamaan sen neuvotteluvoimaa. Marlene on neuvotellut myös itselleen oikeuden toisinaan osallistua työajalle osuviin ay-kokouksiin niin, että hän ottaa 3-vuotiaan hoitolapsen mukaansa.
Hyvä työelämä vielä harvoilla
Ensi sunnuntaina 7. lokakuuta vietetään taas Kunnon työn päivää. Noin 60 maassa näkyvä ja ay-liikkeen maailmanjärjestö ITUCin 11 vuotta sitten alulle saattama World Day for Decent Work muistuttaa, että ihan kaikilla on oikeus ihmisarvoiseen työhön ja hyvää työelämään. Se tarkoittaa työehtoja, jotka takaavat muun muassa säälliset työolot ja palkan, jolla työntekijä pystyy elättämään itsensä ja perheensä.
Koska päivä osuu sunnuntaille – joka Suomessa on monen työntekijän lepopäivä – Kunnon työn päivästä on syytä muistuttaa koko viikon ajan.
SASK yhdessä ammattiliittojen keskusjärjestöjen Akavan ja SAK:n kanssa haluaa rummuttaa hyvän työelämän merkitystä. Jotta työ tuntuu hyvältä, toisten työn arvostaminen on tärkeää, myös Suomessa. Niinpä sunnuntaihin huipentuvaa teemaviikkoa voi viettää kehumalla omaa työkaveriaan tai kertomalla sosiaalisessa mediassa käsityksensä kunnon työstä Suomessa tai maailmalla. Hyvää työelämää edistävät kannanotot jaetaan tunnisteella #kunnontyö.
Kunnon työ kotiapulaisille ja muille maailman köyhimmille
Kunnon työehdot toteutuvat vain harvoilla maailmassa. Jotta Marlene ja muut maailman kotiapulaiset voivat edelleen tehdä työelämästään kunnollisempaa, kunnon työn viikolla kannattaa lahjoittaa SASKille.
Lahjoitusvarat ohjataan hankkeisiin, joiden avulla kotiapulaiset Filippiineillä, Indonesiassa, Kolumbiassa ja Mosambikissa voivat jatkaa ponnistelujaan kunnon työn saavuttamiseksi. Kotiapulaishankkeita tukevat Suomessa SAK sekä akavalaiset liitot YKA, Specia, AKI, Akavan Eritysalat ja Tieteentekijöiden liitto.
Tue SASKia, jotta yhä useammalla olisi ihmisarvoinen työ!