ILOn sopimuksen ratifioiminen olisi Meksikon ensimmäinen askel kohti työntekijöiden aitoa neuvotteluoikeutta. Maassa on ollut hyvin yleistä kiertää lakia niin sanotuin suojelusopimuksin, joissa työehtosopimus laaditaan neuvottelematta lainkaan työntekijöiden kanssa. Sopimukset laatii työnantajan tekaisema haamuliitto, jonka jäsenmaksutkin maksaa työnantaja.
Meksikon työministeri Alfonso Navarrete Prida on luvannut ratifioida kansainvälisen työjärjestön ILOn sopimuksen numero 98 tavattuaan kansainvälisen ammattiyhdistysliikkeen edustajia sekä paikallista ay-väkeä. Liitot kampanjoivat ja painostivat Meksikon hallitusta parantamaan työntekijöiden oikeuksia.
Ay-liikkeen maailmanjärjestö ITUCin mukaan suojelusopimusten osuus kaikista Meksikon työehtosopimuksista on peräti 90 prosenttia. Myös monet suomalaiset yritykset kuten Nokia, Huhtamäki, Savcor, Kone, Luvata ja Metso ovat käyttäneet niitä tai muuten rajoittaneet työntekijöidensä järjestäytymisvapautta Meksikossa. Vastaavaa järjestelmää ei ole missään muussa Latinalaisen Amerikan maassa.
Vielä pitkä matka kuljettavana
ITUCin pääsihteeri Sharan Burrows pitää Meksikon suojelusopimuksia vakavana loukkauksena järjestäytymisvapaudelle ja työntekijöiden oikeudelle neuvotella työehdoistaan.
– Käytäntö on jatkunut Meksikossa aivan liian pitkään. Toivotamme tervetulleiksi ministerin aikeet viedä läpi lakiuudistuksia, jotka toivottavasti lopettavat suojelusopimukset.
Teollisuusalojen kansainvälisen liiton IndustriALLin apulaispääsihteeri Fernando Lopes kuitenkin muistuttaa, että käytännössä lainsäädännön parannuksiin on Meksikossa vielä pitkä matka.
SASK ja suomalaiset teollisuusalan liitot Metalli, Pro, TEAM ja Insinööriliitto tukevat Meksikossa nuorten järjestäytymiseen liittyvää hanketta, jonka toteuttaa IndustriALL.
Lähteet: ITUC, SASK ja Finnwatch
Kuva: Creative Commons, Altamar (CC BY-NC-SA 2.0)
Finnwatcin raportti Maassa maan tavalla? Vapaan järjestäytymisoikeuden toteutuminen Meksikossa toimivissa suomalaisyrityksissä (2012)
SASKin Työmaana maailma -lehden numerossa 2/2014 kirjoitettiin Meksikon haamuliitoista.