Maailmassa on kansainvälisen työjärjestön ILOn mukaan 160 miljoonaa lapsityöläistä. He tekevät vaatteemme, puhelimemme ja kenkämme. Kun lapsi on töissä, hän ei pääse kouluun – eikä köyhyyden kierre katkea. Mikä avuksi?
Kansainväliset sopimukset kieltävät lapsityön. Kuitenkin monessa maassa lapsityö on maan tapa, osa kulttuuria. Siksi sen poistaminen on pitkä tie. Mutta tilanne oli samanlainen myös Suomessa ja monessa muussa länsimaassa 100 vuotta sitten – ja olemme onnistuneet luopumaan perinteestä. Sama on mahdollista myös muualla.
Avainsanat ovat asenteiden muuttaminen ja elämiseen riittävä palkka vanhemmille. Kun vanhemmat pärjäävät palkallaan, lasten ei tarvitse tehdä työtä. Se on SASKin lapsityön vastaisen toiminnan ydin.
Lapset kouluun, vanhemmille kunnon palkka
Eniten lapsityöläisiä on maailman toiseksi väkirikkaimmassa maassa, Intiassa. SASK on jo useita vuosia tehnyt siellä töitä lapsityön kitkemiseksi, erityisesti kaivoksilla ja tiilitehtailla. Tuloksena on tuhansia kouluun päässeitä lapsia, kymmeniä lapsityöstä vapaita kyliä sekä lukuisia työehtosopimuksia, joissa lapsityö kielletään.
Työllämme myötävaikutettiin myös lapsityön kieltävään lakiin. Se astui voimaan vuonna 2016. Työtä on silti vielä paljon, sillä lain valvonta on valtavassa Intiassa vaikeaa.
SASK on toiminut Intiassa ja Nepalissa lapsityön kitkemiseksi vuodesta 2006. Maan kivilouhimoissa ja tiilitehtailla lapset tekevät töitä vanhempiensa rinnalla jo reilusti alta kymmenvuotiaista alkaen. He vaarantavat siellä oman tulevaisuutensa – ja myös henkensä. Kivipölyn aiheuttama silikoosi vie hautaan monia hyvin nuorena.
SASK on tehnyt yhteistyötä paikallisten ammattiliittojen kanssa tietoisuuden lisäämiseksi, lakiin ja työehtosopimuksiin vaikuttamiseksi sekä monien välttämättömien palvelujen saamiseksi lapsityöläisille ja heidän perheilleen.
Lapsityön vastaisen työn tuloksia Intiassa ja Nepalissa
- yli 7000 entistä lapsityöntekijää kouluun
- yli 50 lapsityöstä vapaata kylää
- yli 500 lapsityön kieltävää työehtosopimusta
- terveyspalveluja ja terveyskasvatusta kyliin
- palkankorotuksia vanhemmille > pienempi tarve lasten työnteolle
- korvauksia silikoosiin sairastuneille
- naisille toimintaryhmiä > tuloksena mm. päivähoito- ja ravintopalveluita
- lapsityön kieltävä laki voimaan Intiassa 2016
Todella paljon on saatu aikaan. Hyvin tärkeä asia on kuitenkin vielä saavuttamatta: urakkapalkasta luopuminen. Kun palkka perustuu vaikkapa tehtyjen tiilten määrään, houkutus ottaa lapsetkin mukaan rankkaan työhön on suuri. Usein jopa pakollista, sillä muuten perhe ei tule toimeen. Jos vanhemmat saisivat työtunteihin perustuvaa palkkaa sekä korvaukset mahdollisista ylitöistä, moni lapsi saisi viettää lapsen elämää.
Lapsityö SASKin hanketoiminnassa
Kun vanhemmille maksetaan elämiseen riittävää palkkaa, heillä on varaa elättää perheensä ja laittaa lapsensa kouluun. Elämiseen riittävä palkka on tavoitteena kaikissa SASKin hankkeissa. Näin lapsityön vastainen työ on osa kaikkea SASKin työtä.