Moni nainen elää edelleen nyrkin ja hellan välissä

Moppi ei kuulut Tuhkimolle

Kansainvälisen työjärjestön ILOn arvion mukaan maailmassa on arviolta 67 miljoonaa kotiapulaista, joista suurin osa on nuoria naisia. He työskentelevät usein yksityiskodeissa neljän seinän sisällä. Monessa maassa kotiapulaisia ei nähdä työntekijöinä, eikä heillä siten ole oikeuksiakaan.

– Kotiapulaisten työtehtävät vaihtelevat lastenhoidosta ja pyykinpesusta jopa talon vartiointiin, toteaa Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus SASKin viestintäpäällikkö Laura Ventä.

– Pahimpia ongelmia ovat seksuaalinen häirintä, väkivalta, surkeat työolot ja mitätön palkka. Lisäksi monet haastattelemamme äidit joutuvat elämään erossa lapsistaan.

Kotiapulaisia yhä enemmän myös Suomessa

Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus SASKin tänään käynnistyvässä #kotiorjat-kampanjassa halutaan nostaa esille kotiapulaisina työskentelevien naisten ja tyttöjen asema maailmalla. Ventän mukaan kotiapulaisten kohtalo jää pimentoon, vaikka ilmiö on tehnyt paluun myös Suomeen.

– Tietoomme on tullut lukuisia tapauksia, joissa Suomeen työn perässä muuttaneet kotiapulaiset tekevät töitä huonoin työehdoin”, Ventä toteaa. ”Vaikka kotiapulaisen ammatti poistui Suomesta melkein kokonaan lasten päivähoidon yleistyttyä, nyt se on selvästi palannut.

Työ tuottaa tulosta ympäri maailmaa

SASK tukee kotiapulaisten taistelua oikeuksistaan niin Kolumbiassa, Indonesiassa, Filippiineillä, Ecuadorissa ja Mosambikissa. Suomalaisten tuella naiset ovat taistelleet esimerkiksi sosiaaliturvan Mosambikissa ja työntekijän oikeudet Kolumbiassa.

– Kampanjan avulla haluamme tiedottaa paitsi ongelmasta myös ratkaisuista, Ventä toteaa.

– Kun kotiapulaiset saavat tietoa oikeuksistaan ja he saavat yhteiskunnassa äänensä kuuluviin, ihmeitä alkaa tapahtua. Sitä kehitystä haluamme tukea.

 

 

Jaa artikkeli: