Myanmarilaiselle Khaing Zarille kansainvälinen Arthur Svensson -palkinto ay-oikeuksien edistämisestä

Julkaistu:

Vuoden 2024 kansainvälinen ammattiyhdistysoikeuksien Arthur Svensson -palkinto myönnetään myanmarilaiselle ammattiyhdistysjohtajalle ja aktivistille Khaing Zar Aungille, joka vieraili vastikään Suomessa.

Myanmarilainen ammattiyhdistysjohtaja Khaing Zar syömässä lounasta SASKin Solidaarisuuspäivillä helmikuussa 2024
Myanmarilainen ammattiyhdistysjohtaja Khaing Zar vieraili SASKin Solidaarisuuspäivillä helmikuussa 2024.

Palkinto on tunnustus Khaing Zarin ponnisteluista ja päättäväisyydestä työntekijöiden oikeuksien puolustamisessa erityisesti Myanmarin vaikeassa tilanteessa vuodesta 2021 lähtien, sotilasvallankaappauksen jälkeen.

Khaing Zar aloitti matkansa työväenliikkeessä vaatetyöntekijänä 16-vuotiaana. Hänen vaikuttamistyönsä sai selkeämmän muodon, kun hän muutti Thaimaahan työntekijänä ja alkoi kouluttaa siirtotyöläisiä heidän oikeuksistaan. Myanmarin otettua ensimmäiset askeleensa kohti demokratiaa hän palasi kotiin ja nousi pian Myanmarin teollisuustyöntekijöiden liiton (IWFM) johtoon. Hän nousi merkittävään rooliin myös Myanmarin ammattiliittojen keskusjärjestössä (CTUM), joka laillistettiin vasta vuoden 2012 jälkeen, kun maa pyrki kohti demokratiaa.

Hänen johdollaan IWFM-liitto kasvoi ja sai lisää jäseniä. Se onnistui erityisesti voimaannuttamaan nuoria tekstiiliteollisuuden naisia. Ala kasvoi Myanmarissa voimakkaasti, kun kansainväliset tuotemerkit veivät sinne tuotantoaan kohtuuhintaisen työvoiman perässä.

Vuoden 2021 sotilasvallankaappaus muutti kaiken

Myanmarin sotilasvallankaappaus vuonna 2021 pakotti Khaing Zar Aungin hakemaan turvapaikkaa Saksasta. Vaikka hän on maanpaossa, hän on jatkanut taistelua Myanmarin työntekijöiden puolesta maailmanlaajuisesti. Hän on kehottanut kansainvälisiä brändejä katkaisemaan siteet Myanmariin ja lobannut Euroopan unionia keskeyttämään kauppaetuudet, kunnes sotilasjuntta luovuttaa vallan.

Sotilashallinto on jatkuvasti sortanut maan oppositiota, mikä on johtanut yli 4 600 ihmisen kuolemaan ja 25 000–30 000 ihmisen pidättämiseen. Heistä monet ovat sotilasjunttaa aktiivisesti vastustavia ammattiyhdistysaktiiveja.

Ammattiyhdistysliike on ollut keskeisessä roolissa koordinoimassa laajamittaisia mielenosoituksia. Se on muodostanut ns. Myanmarin työväen allianssin (Myanmar Labour Alliance), joka tukee kansalaistottelemattomuusliikettä, joka puolestaan tavoittelee demokraattinen hallinnon palauttamista maahan.

Tämä nuorten, opiskelijoiden, eri etnisten ja poliittisten ryhmien sekä ammattiliittojen muodostama liike taistelee Khaing Zarin kaltaisten vaikuttajien johdolla sen puolesta, että maa palaisi vallankaappausta edeltäneisiin olosuhteisiin, mutta myös aidon, demokraattisen liittovaltion perustamisen puolesta.

Asevalvollisuuslaki pakottaa kansalaiset taistelemaan vastustamansa hallinnon riveissä

Myanmarin tilanne heikkenee edelleen, koska sotilasjuntta on äskettäin pannut täytäntöön asevelvollisuuslain. Laki on epätoivoinen yritys puuttua armeijan työvoimapulaan konfliktien ja vastarinnan aikana, mikä lisää yleistä pelkoa ja epävakautta.

Monet Myanmarin kansalaiset, jotka pakotetaan palvelukseen vastustamansa hallinnon alaisuudessa, pakenevat tai liittyvät oppositiovoimiin, mikä edistää sisäistä kaaosta ja alueellista epävakautta.

Tällaisessa kontekstissa korostuvat Khaing Zarin rooli ja kansainvälisen yhteisön tuki Myanmarin taistelussa demokratian ja työntekijöiden oikeuksien puolesta.

– Nuoret työntekijät vastustavat asevelvollisuutta, koska juntta määrää sen ilman kansan ja työläisten suostumusta ja pakottaa ihmiset tappamaan toisiaan. Asevelvollisuuslakia tulisi käyttää maanpuolustukseen ulkoisia uhkia vastaan, ei sisäisiin konflikteihin, sanoi Khaing Zar teollisuusalan työntekijöiden maailmanliiton IndustriALLin nuorisokokouksessa maaliskuussa.

Teollisuusalojen maailmanliitolta tunnustusta

IndustriAllin pääsihteeri Atle Høie ilmaisi ihailunsa ja tukensa Khaing Zarille.

– Hänelle on myönnetty tämän vuoden Arthur Svensson -palkinto hänen uskomattomasta työstään Myanmarin ay-oikeuksien puolesta ja taistelustaan demokratian palauttamiseksi maahan. Nostakoon tämä palkinto valokeilaan Myanmarin työntekijöiden katastrofaalisen tilanteen sotilasjuntan alaisuudessa ja edesauttakoon juntan kaatumista.

Arthur Svensson -palkinnon myöntää norjalainen Svensson-säätiö. Sen tarkoitus on edistää ja vahvistaa ammattiliittoja ja ammattiyhdistysoikeuksia kansainvälisesti.

Palkinnon myötä Khaing Zarin johtajuus ja uhraukset ja saavat tunnustuksen. Lisäksi palkinto tekee näkyväksi Myanmarin taistelun demokratian ja työntekijöiden perusoikeuksien puolesta.

Palkintoseremonia pidetään Oslossa 12. kesäkuuta.

Artikkeli on käännetty vapaasti IndustriAllin uutisesta tekoälyn avulla. Khaing Zar vieraili tämän vuoden helmikuussa Suomessa SASKin Solidaarisuuspäivillä ja kertoi kotimaansa vaikeasta tilanteesta.

Kuva: Marko Heinonen

Ennen sotilasvallankaappausta SASK tuki Myanmarin ammattiyhdistysliikettä sen pyrkiessä saamaan maahan säälliset työolot ja -ehdot samalla, kun kansainväliset yritykset ryntäsivät sinne halvan työvoiman perässä. Vallankaappauksen jälkeenkin tuki jatkui pienimuotoisempana.

IndustriAll on SASKin hankekumppani teollisuusalojen hankkeissa eri puolilla maailmaa.

Jaa artikkeli: