Länsi-Afrikan Ghanassa sijaitseva Obuasi kärsii samoista ongelmista kuin Suomi. Kaupungin ja sen asukkaiden talous nojaa lähes yksinomaan kaivosteollisuuteen samaan tapaan kuin Suomi on tukeutunut yksipuolisesti metsä- ja metalliteollisuuteen. Kun alalla alkavat vaikeudet, väkeä irtisanotaan ja perheiden toimeentulo romahtaa.
Juuri näin kävi Obuasissa. Yhteisön jäsenten oli löydettävä vaihtoehtoisia tapoja ansaita rahaa. SASK tukee Nenäpäivä-varoin nyt Obuasin naisten yhdistystä, joka tarjoaa naisille koulutusta esimerkiksi kädentaidoissa ja sitä kautta mahdollisuuden tienata rahaa perheensä hyväksi. Viime keväänä koulutettiin yli 100 naista. Se on muuttanut monen perheen elämän.
– Tänä vuonna tavoitteena on kouluttaa 200 naista, joille opetetaan muun muassa saippuanvalmistusta, etananviljelyä, koruntekoa ja yrittäjyyttä. Sen lisäksi naisten koulutus tuo yhteisöön kaivattua tasa-arvoa ja tasapainoa, kertoo SASKin ohjelmasuunnittelija Tarja Valtonen.
Naisten yhdistys perustettiin tuomaan turvaa ja rauhaa miesten hallitsemaan kaivoskaupunkiin. Naisia ja lapsia on yhteisössä paljon, sillä noin 90 prosenttia kaivosmiehistä on naimisissa.
SASKin Kaivosyhteisöjen naiset ja lapset -hanketta rahoitetaan Nenäpäivä-keräyksen tuotoilla. Ammattiliitoista rahoitukseen osallistuvat Metalliliitto ja Specia. Hanke on koettu niin toimivaksi, että se on levinnyt myös toisen kaivoskaupunkiin Tarkwaan.
Nafisa Nuhu sai lapsensa opintielle
Kaivoskaupungissa asuva viiden lapsen äiti Nafisa Nuhu (40) kertoo tilanteestaan ennen naisten yhdistyksen järjestämää kurssia. Hänen miehensä irtisanottiin kaivokselta jo kolme vuotta sitten, ja molempien vanhempien terveys alkoi pettää raskaissa töissä.
– Olen perheen ainoa elättäjä. Pidän huolen kodistamme, koska mieheni terveys on heikko. Rahan puutteen takia kolme nuorinta lastani eivät voi käydä koulua, eivätkä vanhemmat jatkaa opintojaan. Joskus meillä on vaikeuksia saada rahat riittämään ruokaan.
Nuhu teki kahta työtä, uutti palmuydinöljyä ja myi polttopuita, mutta se alkoi käydä liian raskaaksi, eikä silti riittänyt perheen tarpeisiin. Koulutuksessa hän oppi taitoja, joilla voi tehdä kannattavampaa bisnestä ja on siitä ikionnellinen.
– Lapsena minulla ei ollut mahdollisuutta käydä koulua. Nyt voin tarjota omille lapsilleni mahdollisuuden saavuttaa unelmansa.
Yhdeksäs Nenäpäivä-keräys on käynnistynyt
Nenäpäivä-varoin tuetaan SASKin sekä kahdeksan muun suomalaisen kehitysyhteistyöjärjestön työtä maailmalla. SASKin kautta perheitä ja lapsia tuetaan Mosambikissa, Ghanassa, Kolumbiassa, Haitilla, Intiassa ja Nepalissa. Osallistu ja lue lisää Nenäpäivän verkkosivuilta.