Kansainvälinen työjärjestö ILO julkaisi viime vuonna raportin nuorisotyöllisyyden trendeistä, ja koronapandemia teki siitä saman tien vanhentuneen. Jo nyt kuitenkin nähdään, että ennen pandemiaa huolettaneet kehityskulut ovat vain vahvistuneet.
Vuosien 1999 ja 2019 välillä 15—24 -vuotiaiden nuorten lukumäärä nousi miljardista 1,3 miljardiin, mutta työssä olevien nuorten määrä kutistui 568 miljoonasta 497 miljoonaan. Pandemian ja muiden samanaikaisten kriisien seurauksena nuorison työllisyysnäkymät synkentyivät entisestään varsinkin kehittyvissä maissa.
ILOn ja Aasian kehityspankki ADB:n yhteisjulkaisu pandemian aiheuttamasta nuorisotyöllisyyskriisistä Aasiassa ja Tyynenmeren alueella kertoo, että pandemian välittömät vaikutukset ovat nuorille rajumpia kuin aikuisille, mutta lisäksi myös pitemmän ajan taloudellinen ja sosiaalinen hinta on nuorille korkeampi.
Vammaisille tukea myös yritysmaailmasta
Aivan erityisen synkiksi näkymät ovat muodostuneet vammaisille nuorille, joiden pitäisi päästä työmarkkinoille. Pandemia uhkaa heikentää entisestään heidän mahdollisuuksiaan hankkia säällinen elanto.
Tätä mahdollisuuksien taantumaa vastaan ILO on luonut globaalin liikeyrityksiä ja vammaisia yhdistävän verkoston, jossa on mukana maailmanlaajuisia suuryrityksiä, kuten lääkevalmistaja GSK. Verkoston jäsenet pyrkivät tasavertaisiin käytäntöihin tekemisissään vammaisten kanssa, olivat he sitten kollegoita, asiakkaita tai osakkeiden omistajia.
Myös yritysmaailmasta on noussut vammaisten tasavertaisuuteen tähtääviä kampanjoita, kuten The Valueable500. Intialainen autojätti Mahindra & Mahindra edistää portaalia, joka auttaa vammaisia nuoria työllistymään.
Pelkät suuryritysten eleet eivät kuitenkaan riitä. Varsinkin kehitysmaissa työmarkkinat muuttuvat suopeammiksi vammaisille vain jos paikalliset yrittäjät ja poliitikot saadaan sitoutumaan siihen.
Pelikentän tasoittaminen ei tarkoita vain esteetöntä pääsyä toimistolle tai palkkauskiintiöitä, vaan koko koulutus- ja sosiaaliturvajärjestelmän uudistamista. Laadukkaan koulutuksen puute tuomitsee vammaiset nuoret marginaaliin.
Teksti: Simone Galimberti/IPS
SASKin tukemat ammattiliitot globaalissa etelässä vaikuttavat yhteiskuntiin. Ammattiliitot pyrkivät vaikuttamaan muun muassa työn laatuun ja palkkaukseen sekä kiinnittävät huomiota esimerkiksi sosiaaliturvan tarpeellisuuteen.