Kansainvälinen palvelualojen ammattiliitto UNI ja sen yhteistyökumppanit keräävät yrityksiltä sitoumuksia sopimukseen palo- ja rakennusturvallisuuden kehittämisestä Bangladeshin tehtaissa.
PAM toivoo, että kaikki bangladeshilaisia vaatteita myyvät suomalaisyritykset lähtevät mukaan sopimukseen. Sitoumuksia otetaan vastaan vielä tämän vuorokauden loppuun asti. Sopimus julkistetaan huomenna 16.5.
– Yrityksillä on nyt erinomainen mahdollisuus toimia vastuullisesti ja vaikuttaa siihen, että niiden myymät tuotteet valmistetaan turvallisissa oloissa, sanoo PAMin ensimmäinen varapuheenjohtaja Jaana Ylitalo.
Sopimukseen ovat jo sitoutuneet H&M, Tesco sekä Zara-ketjun omistaja Inditex. Sitoumuksia tulee koko ajan lisää, mutta suomalaisia yrityksiä joukossa ei vielä ole.
– On hienoa, että osa Suomessa vaatteita myyvistä yrityksistä on jo toiminut asiassa, Ylitalo sanoo.
Suomalaisille ommellaan Bangladeshissa mm. alusvaatteita, neuleita ja t-paitoja. Vuonna 2011 tekstiilituonti Bangladeshista ylsi yli 100 miljoonaan euroon.
Ammattiliitot ovat jo vuosia vaatineet Bangladeshin tekstiilityöntekijöille parempia palkkoja ja työturvallisuutta. Huhtikuussa sattunut Rana Plaza -tehdasrakennuksen romahtaminen on vaatinut jo yli tuhannen ihmisen hengen ja kuolleita kaivetaan sortuneesta rakennuksesta esiin edelleen. Rakennusta ei oltu suunniteltu teolliseen tuotantoon ja toiminta siellä jatkui, vaikka halkeamia oli havaittu. Vain pari viikkoa Rana Plazan murhenäytelmän jälkeen sattui tehdaspalo, joka vaati taas 8 ihmisen hengen.
Nyt solmittava palo- ja turvallisuussopimus sisältää mm. riippumattoman tahon tekemät turvallisuustarkastukset ja niiden tulosten julkistamisen, pakolliset korjaukset sekä ammattiliittojen pääsyn tehtaisiin. Olennainen osa sopimusta on yritysten lupaus mahdollistaa – joko hinnoilla tai muulla menettelyllä – tehdasrakennusten korjaus niin, että niistä tulee turvallisia.
Yritykset solmivat sopimuksen teollisuuden ammattiliittojen kansainvälisen kattojärjestön IndustryALLin, palvelualojen maailmanliitto UNI:n sekä bangladeshilaisten ammattiliittojen kanssa. Myös kansainvälinen Puhtaat vaatteet -verkosto Clean Clothes Campaign tukee sopimusta. Sopimuksen piirissä on yli tuhat tehdasta.
Lähde: PAMin tiedote