Pelin hinta on siirtotyöntekijälle liian kova
Lipun Qatarin MM-kisoihin voi ostaa rahalla. Sen todellinen hinta on kuitenkin jotain aivan muuta.
Kisoja rakentaneille siirtotyöntekijöille kisojen hinta on kohtuuton. He ovat kärsineet Qatarin äärimmäisistä olosuhteista ja ihmisoikeusloukkauksista. He joutuvat viettämään vuosikausia erossa perheistään asuen aavikon parakeissa ja tekevät pitkää päivää niin pienellä palkalla, ettei siitä juuri riittää kotiin lähetettäväksi.
Ennen viime vuosien lakiuudistuksia työntekijöiden passit takavarikoitiin eivätkä he saaneet poistua maasta tai vaihtaa työpaikkaa. Se on silkkaa nykyajan orjuutta.
Kuumuus ja nestehukka aiheuttavat hengenvaaran
Qatarin kuumuus on vienyt liian monen työntekijän hengen tai terveyden. Kesäisin 50 asteen lämpötilat ovat tavallisia, ja moni on joutunut työskentelemään ilman riittäviä taukoja, huonolla ravinnolla ja nesteytyksellä.
Kuumuus ja nestehukka aiheuttavat munuaisvaivoja, joista kärsivät nuoretkin miehet, mutta hoitoa moni saa vasta palattuaan kotimaahan.
Vähintään tuhansien ihmisten arvioidaan kuolleen kisojen rakentamisen aikana, mutta Qatar kiistää kuolemat tai tilastoi ne luonnollisiksi.
Jo tehtyjen parannusten on kannettava tulevaisuuteen
Lippu jalkapallon MM-kisojen otteluun on fanille unelmien täyttymys. Kisoja rakentaneille siirtotyöntekijöille pelin hinta on kohtuuton.
Nyt moni asia Qatarin lainsäädännössä on kansainvälisen ay-liikkeen ja ihmisoikeusjärjestöjen painostuksesta paremmin kuin vuosikymmen sitten, mutta muutosten pysyvyydestä ei ole takeita. Tälläkin hetkellä uusista käytännöistä hyötyvät vain suoraan MM-kisoihin liittyvät siirtotyöntekijät eli noin 10 prosenttia kaikista.
Qatar ei suostu maksamaan ihmisoikeusjärjestöjen vaatimia korvauksia rakennustöissä loukkaantuneille.
Jalkapallo – tai mikään urheilu – ei oikeuta ihmisoikeusloukkauksia.
- Urheiluliittojen tulee noudattaa ihmisoikeuslinjauksia kisoja myönnettäessä.
- Siirtotyöntekijöiden asemaa täytyy edelleen parantaa. Qatariin on perustettava keskus siirtotyöntekijöiden turvaksi.
- On varmistettava, että jo tehdyt lakimuutokset ovat pysyviä. Ei paluuta orjatyöhön.
Ei enää koskaan kisoja ilman ihmisoikeuksia
Haluatko lisätietoa?
Qatarin siirtotyöntekijöiden ihmisoikeustilanteesta saat lisää tietoa SASKin kotimaan toiminnan päällikkö Ellinoora Vesalalta.
+358 50 461 9307
ellinoora.vesala@sask.fi
Nepalilaiset siirtotyöntekijät kertovat tarinansa – katso video!
Lue lisää aiheesta
SASK: Ihmisoikeusloukkauksien lopettaminen on päättäjien ja kisojen isäntämaiden vastuulla
Siirtotyöntekijöiden oikeuksista täytyy pitää huolta niin kisojen aikana kuin niiden jälkeenkin. Jokainen jalkapallon ystävä voi käyttää vaikutusvaltaansa.
Jalkapallo on hieno laji, joka yhdistää ihmisiä ympäri maailmaa. Jalkapallon kannattajilla, pelaajilla sekä valmentajilla on lupa nauttia lajista. Kaikkien on kuitenkin hyvä olla tietoisia niistä epäkohdista, joita kansainvälisiin jalkapallokisoihin liittyy ja mahdollisuuksien mukaan käyttää omaa vaikutusvaltaansa tietoisuuden kasvattamiseksi.
Räikeiden ihmisoikeusloukkausten lopettaminen on jalkapallojärjestöjen vaikutusvaltaisten päättäjien ja kisojen isäntämaiden vastuulla.
SASK on kampanjoinut Qatarin MM-kisojen alla siirtotyöntekijöiden oikeuksien parantamiseksi. Kampanjaa on tehty yhdessä Suomen Palloliiton, Jalkapallon Pelaajayhdistyksen, Suomen Maajoukkueen Kannattajien, Rakennusliiton sekä rakennusalan työntekijöiden maailmanliiton BWI:n kanssa.
Tässä muutamia pääkohtia siirtotyöntekijöiden oikeuksista Qatarissa nyt ja tulevaisuudessa sekä päätöksentekijöiden vastuusta urheilun ihmisoikeuskysymyksissä.
- Qatarin MM-kisojen valmisteluissa työskentelevät siirtotyöntekijät maksavat kisoista kovan hinnan. Heillä ei ole sananvapautta tai vapautta liikkua. Sitä vastoin on maksamattomia palkkoja ja epäselviä kuolemantapauksia. Emme saa takaisin menetettyjä elämiä tai jo poljettuja oikeuksia, mutta voimme vaatia muutosta ja vaikuttaa tulevaan.
- Boikoteille on ehdottomasti aikansa ja paikkansa. Tässä vaiheessa ne eivät kuitenkaan ole paras tapa vaikuttaa. Qatariin on saapunut kisojen alla kymmeniä tuhansia siirtotyöntekijöitä sekä hotelli- ja ravintola-alalle että kuljetussektorille. Jos kisaturistit boikotoivat kisoja poissaolollaan nämä siirtotyöntekijät todennäköisesti passitetaan kotimaihinsa ja he menettävät toimeentulon, jota tarvitsevat kipeästi.
- Työntekijät eivät yleensäkään pidä boikotointia parhaana ratkaisuna, vaan toivovat kansainvälisen yhteisön tukea ja painostusta. He haluavat tehdä työnsä turvallisissa oloissa ja niin, että siitä maksetaan palkkaa, joka riittää elämiseen. Jokainen yksilö tekee kisojen seuraamisen suhteen omat ratkaisunsa, mutta boikotointia miettiessä on hyvä huomioida myös työntekijöiden näkökulma.
- FIFAn tulisi jatkossa vaatia potentiaalisia isäntämaita noudattamaan kansainvälisiä ihmisoikeussäädöksiä ja FIFAn itsensä laatimia ihmisoikeuskriteerejä jo ennen kuin kisat myönnetään näille maille.
- Ammattiyhdistysliike ja FIFA ovat käyneet neuvotteluja Qatarin valtion kanssa. Neuvotteluissa on saatu aikaan merkittäviä lainsäädännöllisiä parannuksia työntekijöiden oikeuksiin. Riskinä kuitenkin on, että kisojen jälkeen kansainvälisen yhteisön huomio kääntyy pois Qatarista eikä lainsäädännön toteutumista valvota edes siinä määrin kuin nyt. FIFAn ja muiden kansainvälisten toimijoiden, ihmisoikeusjärjestöjen ja sponsorien on sitouduttava seuraamaan kisojen jälkeenkin Qatarin tilannetta.
- Siirtotyöntekijöiden olosuhteita Qatarissa on parannettava pysyvästi. Paras tapa tähän on perustaa kansainvälisen ammattiyhdistysliikkeen ajama siirtotyöntekijöiden keskus. Keskus tarjoaisi siirtotyöntekijöille apua, tukea ja turvaa myös kisojen jälkeen.
Ei enää koskaan kisoja ilman ihmisoikeuksia
SASK tukee Nepalista ja Intiasta lähteviä ja sinne palaavia siirtotyöntekijöitä. Heitä opastetaan siinä, miten toimia ja kenen puoleen kääntyä, jos he kohtaavat kohdemaassa ongelmia. Lisäksi siirtotyöläisille annetaan koulutusta heidän oikeuksistaan. Kun siirtotyöntekijät palaavat kotiin, monet tarvitsevat apua kotiutumisessa ja toimeentulon hankinnassa. Monet siirtotyöntekijät ovat kotiin palatessaan henkisesti ja/tai fyysisesti vahingoittuneita.
Lisätiedot:
SASKin kotimaan toiminnan päällikkö Ellinoora Vesala ellinoora.vesala@sask.fi, +358 50 461 9307
Haluatko Pelin Hinta -pinssin?
Esiinnytkö televisiossa Qatarin kisojen aikaan ja haluat tukea sanattomasti kampanjaa? Voit tilata meiltä Pelin hinta -pinssin!
Tilaukset: Roosa Rusanen, roosa.rusanen@sask.fi, 050 366 8123
Siirtotyöläisyyteen keskittyvässä hankkeessa tarjotaan palveluja Nepalista ja Intiasta toiseen maahan töihin lähteville ja sinne palaaville siirtotyöntekijöille. SASK tekee työtä yhdessä Rakennusliiton ja rakennusalan työntekijöiden kattojärjestön BWI:n kanssa.
BWI pystyy vaikeuksista huolimatta toimimaan Qatarissa, ja siirtotyöntekijät käyttävät sen tarjoamaa kuumaa linjaa ongelmatilanteissa. Lisäksi ammattiiittojen neuvottelema ja Nepalin hallituksen toteuttama ammattitaidon kehittämis- ja sertifiointihanke tukee kotiin palanneiden työntekijöiden asemaa työmarkkinoilla.
- Amnesty report: ”Unfinished Business: What Qatar must do to fulfill promises on migrant workers’ rights” 20.10.2022
- Human Rights Watchin artikkeli: ”Qatar/FIFA: Reimburse Migrant Workers’ Recruitment Fees” 20.10.2022
- The Guardianin artikkeli: ”Migrant workers in Qatar left in debt after being ordered home before World Cup starts” 22.9.2022
- Kolumni Australiasta: ”For those paid to speak, silence is not an option at Qatar World Cup” 21.9.2022
- The Guardianin artikkeli: Workers at Qatar’s World Cup stadiums toil in debt and squalor 20.2.2022
- Amnestyn kysely siirtotyöntekijöille maksettavista korvauksista – niitä vaaditaan laajalti 15.9.2022
- Rakennus- ja puualan työntekijöiden kansainvälisen kattojärjestön BWI:n ”100 päivää kisoihin” -kannanotto
- Human Rights Watchin avoin kirje Fifan puheenjohtaja Gianni Infantinolle 26.8.2022
- Human Rights Watchin johtajan kattava kirjoitus Qatarin tilanteesta + video 23.8.2022
- Amnestyn raportti vartijoiden pakkotyöstä Qatarissa 7.4.2022
- Kenialaisen ex-vartijan kirjoitus Qatarin työoloista Doha Newsissa
- Helsingin Sanomien pääkirjoitus urheilukisojen järjestämisestä diktatuurimaissa
- The Guardian -lehden kolumni urheilijoiden vastuusta ottaa kantaa
- Human Rights Watchin kokoamia kysymyksiä ja vastauksia siirtotyöntekijöiden tilanteesta Qatarissa (englanniksi)
- Rakennus- ja puualan työntekijöiden kansainvälisen kattojärjestön BWI:n raportti yhteistyöstä Fifan ja Qatarin viranomaisten kanssa
- The Guardian -lehden artikkeli siirtotyössä kuolleista
- Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin raportti siirtotyöntekijöiden oloista
- Ammattiyhdistysliikkeen maailmanjärjestö ITUCin raportti
- Kansainvälisen työjärjestö ILOn raportti työperäisistä vammoista Qatarissa
- Amnestyn Reality Check -raportti
- Onko orjatyö historiaa Qatarissa?
- Kuolema on jokapäiväistä Qatarissa, mutta Narayan Dhoj suunnittelee silti paluuta
- ”Raha ei riittänyt itsellemme, miten olisimme voineet lähettää jotain perheellemme kotiin?”
- Kolmen lapsen äiti kouluttautui ammattiliiton tuella maalariksi, ja nyt tähtäimessä on siirtotyö
- Sushant Raya auttoi muita Qatarissa, vaikka oma elämä valui hukkaan
- Nepal elää siirtotyöstä, mutta ulkomailla työskentelemiseen liittyy paljon ongelmia
- Joukkuepeliä ihmisoikeuksien puolesta
- MM-kisojen paineen alla saavutetut uudistukset uhkaavat valua hukkaan Qatarissa
- Timo Furuholmin puhe SASKin Pelin Hinta -seminaarissa 8.4.2022
- Artikkeli: Qatarin lait ovat uudistuneet työntekijän eduksi – enää ne on saatava koko kentän käyttöön
- Nina Kreutzmanin matkablogi osa 2: Ihmisoikeuksista Qatarissa
- Nina Kreutzmanin matkablogi osa 1: Nepalin siirtotyöläiset
- Blogikirjoitus: Suuren urheilujuhlan pimeä puoli
- Haastattelu Paavo Arhinmäki: ”Ne ovat järjettömimmät kisat ikinä”
- Haastattelu Kaj Kunnas: Maailmassa on tärkeämpiäkin asioita kuin urheilu
- SASK-lähettiläs Petri Partasen blogikirjoitus: Pelin hinta
- Kafala murenee hitaasti, ja MM-kisojen isäntämaan ihmisoikeusongelmiin otetaan kantaa urheilupiireissäkin
- Qatarin MM-kisojen rakentajien tilanne on parantunut, mutta työtä on edelleen
- Tehtävä Qatarissa – jalkapallon MM kisojen-lähestyessä upporikas öljymaa on taipunut siirtotyöntekijöiden asemaa parantaviin uudistuksiin
- Kisoihin valmistautuva Qatar on haudattujen unelmien maa
- Koronavirusepidemia uhkaa siirtotyöläisiä Qatarissa