Sadan päivän päästä päättyy Accord-nimellä tunnettu Bangladeshin palo- ja rakennusturvallisuussopimus, joka on tuonut toistuvat turvallisuustarkastukset lukuisille Bangladeshin tekstiilitehtaille. Kansalaisjärjestöt ja ammattiliitot vaativat vaatealan yrityksiä sitoutumaan Bangladeshin tehdasturvallisuuden kehittämiseen myös jatkossa allekirjoittamalla Accordin jatkosopimus.
Accord-sopimus syntyi vuonna 2013, kun Rana Plazan tuhoisa tehdasonnettomuus tappoi 1134 työntekijää Bangladeshin pääkaupungissa Dhakassa. Sopimuksen myötä allekirjoittaneiden yritysten käyttämillä tekstiilitehtailla toteutetaan säännöllisiä palo- ja rakennusturvallisuustarkastuksia, ja yritykset ovat velvoitettuja toteuttamaan parannuksia tehtaiden turvallisuuteen korjaussuunnitelmien mukaisesti.
Tähän mennessä uuden Accord-sopimuksen on allekirjoittanut 107 vaateketjua, joten sopimus kattaa yhteensä 1200 vaatetehdasta Bangladeshissa. Suomalaista yrityksistä Stockman on allekirjoittanut uuden sopimuksen, mutta esimerkiksi Kesko ja S-ryhmä eivät tälläkään kertaa ole mukana. Isoista kansainvälisistä brändeistä muun muassa Hemtex, Marks & Spencer, Next ja Puma eivät ole vielä allekirjoittaneiden joukossa.
Jatkuvia tarkastuksia tarvitaan
Kansainvälinen Puhtaat vaatteet -verkosto, ammattiliittojen maailmanliitot UNI ja IndustriALL sekä kansalaisjärjestöt International Labor Rights Forum, Maquila Solidarity Network and Worker Rights Consortium vaativat yrityksiä allekirjoittamaan Accordin jatkosopimuksen.
”Accord on edelleen ainoa uskottava vaihtoehto työntekijöiden turvallisuuden takaamiseksi Bangladeshisssa”, toteaa teollisuusalojen maailmanliitto IndustriALLin varapääsihteeri Jenny Holdcroft. ”Yritysten omat ohjelmat, jotka selvästi epäonnistuivat mittavien tehdasonnettomuuksien ehkäisyssä, eivät ole vaihtoehto”.
Myös maailmanliitto UNIn varapääsihteeri Christy Hoffman painottaa Accordin merkitystä.
”Tarve turvallisuuskomiteoille ja jatkuville tarkastuksille on suuri, koska tehdas voi olla yhtenä päivänä turvallinen, kun taas seuraavana päivänä varauloskäynnit on tukittu”, Hoffman toteaa.
SASK on osa Puhtaat vaatteet -verkostoa, joka pyrkii parantamaan tekstiiliteollisuudessa työskentelevien työntekijöiden oloja. Suomessa verkostoon kuuluvat SASKin lisäksi Eettisen kaupan puolesta ry, Palvelualojen Ammattiliitto PAM, Teollisuusliitto sekä Ammattiliitto Pro.
Lue kansainvälisen Puhtaat vaatteet -verkoston tiedote englanniksi.
Kuva: Janne Hulkkonen