(Huom! Videon alussa ääni katoaa hetkeksi, mutta palaa nopeasti takaisin. ITUCin viestintää on pyydetty korjaamaan virhe. Pahoittelut.)
Ay-liikkeen maailmanjärjestön ITUCin Berliinissä tällä viikolla (18.-23.5.) koolla oleva kongressi nosti esiin muun muassa jalkapallon MM-kisoihin liittyviä epäkohtia työntekijöiden perusoikeuksien toteutumisessa. Huomio kiinnittyi etenkin Qatarissa vuonna 2022 järjestettävien MM-kisojen rakennustyömaiden työoloihin.
ITUCin kongressi edustaa maailmanlaajuisesti noin 180 miljoonaa palkansaajaa – mukaan lukien kaikkia suomalaisia järjestäytyneitä palkansaajia omien palkansaajakeskusjärjestöjensä (SAK, STTK ja Akava) kautta.
Arviolta 1200 työntekijää on tähän mennessä kuollut rakennustyömailla Qatarissa. ITUCin arvioiden mukaan valmistuttuaan stadionit ovat vaatineet huomattavasti enemmän kuolonuhreja kuin kisakyliin on saapumassa urheilijoita, valmentajia ja huoltajia.
Vakava tilanne stadiontyömailla johtuu ITUCin ja muiden työelämän asiantuntijoiden mukaan Qatarissa käytössä olevasta kafala-järjestelmästä. Se on johtanut siihen, että pääosin Nepalista ja muista Aasian maista tulevilla siirtotyöläisillä on hyvin vähän, jos lainkaan, oikeuksia. ITUCin mukaan kafala-järjestelmässä on käytännössä kyse orjuudesta.
”Qatar on orjavaltio”
ITUCin pääsihteeri Sharan Burrow ei säästellyt Berliinin kongressissa sanojaan, kun hän sätti Qataria ja jalkapallon MM-kisojen pääorganisaattoria Fifaa.
– Qatarista on tullut orjavaltio. Rakennustyöläisiä kuolee, ja jos Fifa ei tee mitään, he joutuvat kantamaan syyllisyyttä tuhansien kuolemasta. He eivät voi vain kääntää selkäänsä ja jättää ihmisiä kafala-järjestelmän armoille, Burrow lausui.
Burrowin mielestä Fifan puheenjohtaja Sepp Blatter teki virheen, kun hän hyväksyi Qatarin vuoden 2022 MM-kisojen isäntämaaksi. Burrow korostaa, että vastuu päätöksestä on viimekädessä Blatterilla.
– Qatarin lupaukset muuttaa työlainsäädäntöä ovat olleet puhtaasti kosmeettisia. On korkea aika, että Fifa nousee puolustamaan ihmisoikeuksia, Burrow summasi.
ITUCin arvioiden mukaan Qatarin työmailla on kuollut jo noin 1200 työntekijää. Luvun arvioidaan kasvavan noin 4000 kisojen alkamiseen mennessä, mikäli tilanteeseen ei puututa.
Mitä Qatarin pitäisi tehdä?
- Sallittava kaikille työntekijöille järjestäytymisvapaus ja oikeus (kollektiivisesti) neuvotella työehdoista,
- Turvattava työntekijöille vähimmäispalkkataso,
- Luotava toimiva kantelu- ja valvontajärjestelmä, jolla työelämän perusoikeuksien toteutumista voidaan valvoa ja työntekijät voivat hakea oikeutta,
- Tehtävä yhteistyötä vain luotettavien työvoimanvälittäjien kanssa. (Lähde: ITUC)