Rana Plazan uhrit edelleen ilman korvausta

Vaikka puoli vuotta bangladeshilaisen Rana Plaza -vaatetehtaan romahduksesta on kulunut, harva onnettomuuden uhreista on saanut vielä korvauksia. Onnettomuudessa kuoli yli 1100 työntekijää ja tuhansia loukkaantui.

Kansainvälinen Clean Clothes -verkosto ja International Labor Rights Forum (ILRF) ovat julkaisseet raportin, joka osoittaa, että suurin osa länsimaalaisista brändiyrityksistä eivät ole sitoutuneet maksamaan korvauksia loukkaantuneille ja menehtyneiden työntekijöiden perheille.

Raportin mukaan joitain parannuksia on tehty, mutta vielä vaaditaan toimenpiteitä, jotta pysyvästi loukkaantuneiden työntekijöiden perheille voidaan taata toimeentulo.

ILO koordinoi neuvotteluja

Kansainvälisen työjärjestön ILOn johdolla on neuvoteltu järjestelystä, jonka pohjalta voidaan sopia korvausten suuruudesta ja maksuista.

Järjestelyyn kuuluu rahasto, johon Rana Plazasta vaatteita hankkineet yritykset voivat maksaa oman osuuteensa. Korvausjärjestelyä koordinoi komitea, johon kuuluu Bangladeshin hallitus, Bangladeshin vaateteollisuus BGMEA, paikallisia ja kansainvälisiä ammattiliittoja, kansalaisjärjestöjä sekä länsimaalaisia brändiyrityksiä.

”Korvausjärjestely antaa toivoa”

Raportista käy ilmi, että brittiläinen Primark ja kanadalainen Loblaw olivat ensimmäisinä brändiyrityksinä maksamassa korvauksia.

Niiden lisäksi myös Benetton ja El Corte Ingles kuuluvat korvausjärjestelyä koordinoivaan komiteaan. Inditex, Bon Marche ja Mascot ovat ilmoittaneet olevansa halukkaita maksamaan korvauksia rahastoon.

– Korvausjärjestely antaa toivoa Rana Plazan uhreille ja niiden perheille, mutta jotta se toteutuisi, useampien länsimaalaisten pitää kantaa vastuunsa ja maksaa asianmukaisia korvauksia, sanoo Eettisen kaupan puolesta ry:n toiminnanjohtaja Lotta Staffans.

Suomen Puhtaat vaatteet -verkosto muistuttaa myös suomalaisia vaatealan yrityksiä siitä, että Bangladeshin tehdasturvallisuuden parantamiseksi on laadittu Accord-niminen sopimus, jonka tavoitteena on tarkastaa kaikki Bangladeshin vientiin tuottavat vaatetehtaat ja käynnistää niissä palo- ja rakennusturvallisuutta parantava korjausohjelma. Tähän mennessä ainoastaan Stockmann on sitoutunut Accordiin.

Rana Plazan romahdus on toistaiseksi Bangladeshin ja koko globaalin vaateteollisuuden vakavin onnettomuus. Clean clothes -verkoston ja ILRF:n raportissa käsitellään myös maan tuhoisinta tehdaspaloa, joka sattui viime marraskuussa pääkaupungissa Dhakassa. Tazreen Fashion -tehtaan palossa kuoli ainakin 117 ihmistä.

Lue koko raportti täällä.

Teksti: Puhtaat vaatteet –verkosto
Kuva: Clean Clothes Campaign
 

Jaa artikkeli: