SASK avasi toimiston Indonesiaan

SASKin Kaakkois-Aasian toimiston avajaisia vietettiin 1. marraskuuta Jakartassa. Toimisto hoitaa tällä hetkellä koko SASKin Aasian toimintaa.
SASKin Indonesian alue-edustaja ja kaksi ulkoministeriön edustajaa seisoo värikkäiden kylttien edessä SASKin Indonesian toimiston avajaisissa.
SASKin alue-edustaja Farizan Fajari ja Suomen ulkoministeriön edustajat Outi Hakanen (vas.) sekä Eevamari Laaksonen SASKin Indonesian toimiston avajaisissa.

SASKin Kaakkois-Aasian alue-edustaja Farizan Fajari on toiminut Indonesiasta käsin jo vuodesta 2021, mutta koronapandemian takia toimiston avajaisia päästiin viettämään vasta nyt.

Avajaiset kokosivat keskiviikkona 1. marraskuuta yhteen SASKin kannalta tärkeitä toimijoita sekä Suomesta että maailmalta. Edustettuina olivat muun muassa kaikki SASKin indonesialaiset kumppanit, Suomen ulkoministeriö, Indonesian työministeriö sekä joukko kansainvälisiä ammattiliittoja ja SASKin sisarjärjestöjä.

Suomesta paikalla olivat SASKin toiminnanjohtaja Janne Ronkainen, puheenjohtaja Ismo Kokko sekä ulkoministeriön kehityspoliittisen yksikön päällikkö Eevamari Laaksonen ja asiantuntija Outi Hakanen.

Kansalaisyhteiskunnan tila kapenee

Indonesia on maailman neljänneksi väkirikkain maa, jossa asuu lähes 278 miljoonaa ihmistä. Se on SASKin merkittävimpiä ohjelmamaita, ja käynnissä kuusi hanketta monilla eri aloilla.

Toiminnanjohtaja Janne Ronkainen kertoo, että SASKin on tärkeää ja kannattaa olla mukana edistämässä työelämän ihmisoikeuksia juuri Indonesiassa, sillä se on demokratia, kasvava talous ja Kaakkois-Aasian suurin maa.

– Kansalaisyhteiskunta, mukaan lukien ammattiyhdistysliike, voi toimia siellä, vaikka tila onkin ollut kapeneva. Ay-liike on onnistunut parantamaan työntekijöiden oikeuksia sekä ILOn ratifiointeja että lainsäädäntöä edistämällä, ja tätä haluamme tukea jatkossakin.

Vaikuttamistyö tuottaa tulosta

SASKin tuella Indonesian ammattiliitot ovat tehneet merkittävää vaikuttamistyötä ja saaneet vaiheittain läpi laajan sosiaaliturvauudistuksen, joka lopulta takasi ilmaisen terveydenhuollon kaikille indonesialaisille.

Lisäksi liitot ovat yhteisvoimin pyrkineet kumoamaan työntekijöiden oikeuksia laajasti heikentävän omnibus-lain, jonka perustuslakituomioistuinkin on kertaalleen todennut perustuslain vastaiseksi. Lakia ei toistaiseksi ole kumottu, mutta liittojen työ ja SASKin tuki työelämän ihmisoikeusien edistämiseksi jatkuu.

*****

SASKin alue-edustajat ovat paikallisia toimijoita, jotka tuntevat parhaiten alueen tilanteen, ihmiset ja työntekijöiden haasteet. Indonesiassa SASKilla on ollut toimintaa jo pitkään, mutta aluetoimisto siirtyi sinne Farizan Fajarin aloitettua tehtävässä.

Jaa artikkeli: