Luonnonsuojelu ja ammattiliittojen toiminnan tavoitteet on usein nähty keskenään ristiriitaisina.
– On ainutlaatuista, että hyvinkin erilaisia tavoitteita edistävät organisaatiot ovat alkaneet toimia yhdessä ympäristön hyvinvoinnin ja luonnonsuojelun puolesta, WWF Suomen metsäasiantuntija Maija Kaukonen sanoo.
Nepalissa metsätyöläiset ovat tärkeässä roolissa metsien vastuullisen hoidon ja ympäristönsuojelun edistämisessä. Koulutusten jälkeen ammattiliittojen jäsenet ovat jo olleet apuna salametsästäjien paljastamisessa.
– Metsäalan työntekijät tuntevat metsät ja niissä tapahtuvat muutokset. He pystyvät omalla toiminnallaan parantamaan ympäristön tilaa ja turvaamaan myös omaa elinkeinoaan, SASKin ohjelmasuunnittelija Seppo Karppinen sanoo.
Työturvallisuutta ja metsäpalojen torjuntaa
Ammattiliittojen jäsenille on järjestetty koulutusta myös työturvallisuudesta ja metsäpalojen torjunnasta.
SASKin ja sen yhteistyökumppaneiden toimesta metsätyöläisiä on tuettu ammatillisessa järjestäytymisessä. Sal-puista lehtiä keräävät ja niistä lehtilautasia valmistavat naisryhmät ovat pystyneet neuvottelemaan työlleen oikeudenmukaisemman palkan. Naisryhmät toimivat elantoa tarjoavien metsien suojelijoina ja hoitajina.
WWF (Maailman luonnonsäätiö) on vuonna 1961 perustettu luonnonsuojelujärjestö, joka toimii yli sadassa maassa. WWF Suomi toimii itsenäisesti osana kansainvälistä WWF-verkostoa. Rakennamme tulevaisuuden, jossa ihmiset ja luonto elävät tasapainossa.
Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus SASK ry on suomalaisen ammattiyhdistysliikkeen kehitysyhteistyö- ja solidaarisuusjärjestö. SASKilla on useita kymmeniä kehitysyhteistyöhankkeita Afrikassa, Aasiassa ja Latinalaisessa Amerikassa. Ammattiliittojensa kautta SASKiin kuuluu noin 1,7 miljoonaa suomalaista.
Lisätietoja antavat
Metsäasiantuntija Maija Kaukonen, WWF Suomi, puh. 0400 422 659
Ohjelmasuunnittelija Seppo Karppinen, SASK, puh. 020 769 98 27