Elizabeth Tangia syytetään ”salaliitosta vieraan valtion tai ulkomaisten toimijoiden kanssa ja valtion turvallisuuden vaarantamisesta”. Viime kuun pidätyksen jälkeen Tang kotiarestissa huhtikuun 24. päivään saakka, jolloin hänet vangitaan uudestaan. Hänen passinsa on takavarikoitu ja pankkitilinsä jäädytetty. Kiinaan nykyisin kuuluva Hongkong käyttää kovia keinoja vaientaakseen maansa ihmisoikeuspuolustajat.
Kiina hyökkää nyt systemaattisesti ihmisoikeuksien ja demokratian puolustajia vastaan myös Hongkongissa. Aiemmin siellä toimi vapaa ammattiyhdistysliike, mutta sen työntekijöiden ihmisoikeuksien puolustaminen on viime vuosina tehty mahdottomaksi, aivan kuten koko Kiinassa.
”Tämä on erittäin huolestuttava kehitys. Vaadin Elizabeth Tangin vapauttamista välittömästi.”, sanoo Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus SASKin toiminnanjohtaja Janne Ronkainen.
Tang on SASKin pitkäaikainen yhteistyökumppani ja vieraillut Suomessa useita kertoja. Vierailujen yhteydessä hän on tavannut myös presidentti Tarja Halosen.
Presidentti Halonen on huolissaan Hongkongin ihmisoikeustilanteesta.
”Demokratia ja vapaa kansalaisyhteiskunta ovat tärkeitä arvoja, joita meidän on puolustettava väsymättä. Autoritääriset valtiot pyrkivät nyt voimakkaasti levittämään vaikutusvaltaansa maailmalla.”
Elizabeth Tang on merkittävä demokratian ja ihmisoikeuksien puolestapuhuja. Hän toimi vuoteen 2011 asti Hongkongin ammattiliittojen keskusjärjestö HKCTU:n pääsihteerinä. Järjestö lakkautettiin vuonna 2020, kun Hongkongissa otettiin käyttöön Kiinan hallinnon ajama ”kansallisen turvallisuuden laki”. Sen jälkeen on pidätetty useita demokratiaa puolustaneiden järjestöjen edustajia.
Vuodesta 2013 alkaen Tang on omistanut aikansa kotiapulaisten oikeuksien puolustamiselle. Silloin perustettiin kotitaloustyöntekijöiden kansainvälinen kattojärjestö IDWF, jota Tang johtaa.
SASK on tukenut kotitaloustyöntekijöiden taistelua ihmisoikeuksiensa puolesta useissa eri maissa. IDWF:n kanssa yhteistyötä on tehty järjestön perustamisesta alkaen, vuodesta 2013.
International Domestic Workers’ Federation IDWF on SASKin kumppani hankkeessa, jossa puolustetaan kotiapulaisten oikeuksia Indonesiassa ja Filippiineillä. Yhteensä kattojärjestö IDWF:llä on jäseniä ja toimintaa 68 maassa.
Kotiapulaiset ovat yksi maailman haavoittuvimmista työntekijäryhmistä. He jäävät useissa maissa työlainsäädännössä muille työntekijöille taattujen oikeuksien kuten lomien ja minimipalkan ulkopuolelle.