Nepalin tuhoisa maanjäristys tappoi viime huhtikuun lopussa liki 9 000 ihmistä ja tuhosi lähes 500 000 kotia. SASK otti kesällä yhteyttä kumppanijärjestöihinsä ja aloitti hyvin toimineen pienen avustushankkeen, jossa tarjottiin sekä hätäapua että tukea jälleenrakennukseen.
SASKin yhteistyökumppanien jakamat peitot lämmittivät 140 ihmistä kuluneena talvena Kalikasthan Rasuwan vuoristoalueella. Toisaalle Tinghare Kavreen puolestaan on rakennettu SASKin tuella väliaikaisia asuntoja. Ne ovat osa isompaa 75 talon rakennushanketta. Molemmissa paikoissa tuhoutui jopa 80–90 prosenttia rakennuksista.
Talo alle tonnilla
Talot ovat maanjäristyksen kestäviä pikkuasuntoja pahiten kärsineille perheille. Yksi talo on arvoltaan vajaat 800 euroa – Nepalissa pienelläkin rahalla voi saada aikaan paljon. Perheet ja kyläyhteisön jäsenet ovat rakentaneet paljon itse ja hankkineet myös materiaalit.
Nämä väliaikaisetkin kodit on rakennettu kestämään mahdollisimman hyvin myös jälkijäristyksiä, jotka ovat toisinaan varsin voimakkaita ja saattavat lopulta aiheuttaa romahduksen.
– Yläosiltaan kevyestä puusta valmistetut talot eivät edes romahtaessaan aiheuta kovin suurta vaaraa ihmisille, kertoo SASKin ohjelmasuunnittelija Seppo Karppinen.
Pienikin apu tärkeää
Viime huhtikuun maanjäristys oli Nepalin tuhoisin sitten vuoden 1934. Suurta järistystä Nepalissa osattiin kyllä odottaa jopa ulkomailla, mutta tavallinen köyhä kansa ei edes tiedä kotimaansa olevan erityistä riskialuetta. Siksi varautuminen oli kehnoa ja apua tarvittiin runsaasti.
Nepal on SASKin tärkeimpiä kumppanimaita, joten sinne päätettiin suunnata ylimääräistä apua. Kyse on myös ay-liikkeen kansainvälisestä solidaarisuuden osoituksesta, jossa SASK halusi olla mukana. Yleensä SASK ei jaa katastrofiapua.
– Avustuksemme ovat symbolisen pieniä, mutta niilläkin autetaan ihan oikeita ihmisiä. Ilman meidän osuuttamme joku heistä olisi saattanut jäädä kokonaan ilman tukea, Karppinen muistuttaa.