Ruotsalainen vaatejätti H&M on allekirjoittanut kansainvälisen puitesopimuksen teollisuudenalan kattojärjestöjen kanssa. Sopimuksen piirissä on 1900 H&M:lle tuottavaa tehdasta. Sopimuksen ay-osapuolet ovat teollisuusalan kansainvälinen kattojärjestö IndustriALL sekä Ruotsin metalliliitto IF Metall, johon Ruotsin tekstiilityöntekijät ovat järjestäytyneet.
H&M:lla oli jo aiemmin, vuodesta 2004, puitesopimus yksityisten palvelualojen kattojärjestön UNIn kanssa, mutta se koski vain myymälöitä. Uusi sopimus on siitä ainutlaatuinen, että se kattaa myös H&M:n alihankkijat esimerkiksi Kambodzhassa, Bangladeshissa, Indonesiassa, Myanmarissa ja Turkissa. Sopimus lupaa työntekijöille yhdistymisvapauden, oikeuden kieltäytyä työskentelemästä vaarallisissa olosuhteissa ja oikeuden sopia kollektiivisesti palkankorotuksista.
IndustriALLin pääsihteerin Jyrki Rainan mukaan sopimus aloittaa uuden aikakauden kattojärjestön ja H&M:n suhteissa. Raina on aiemmin ollut luomassa Bangladeshiin palo- ja rakennusturvallisuutta tehtaissa säätelevää Accord-sopimusta. Sysäys sopimuksiin tuli Rana Plaza -tehdasrakennuksen romahduksesta Bangladeshissa vuonna 2013. Turvallisuusmääräysten laiminlyönneistä johtuneessa onnettomuudessa kuoli yli tuhat työntekijää. H&M:n tuotteita ei valmistettu romahtaneessa tehtaassa.
Hyvistä työelämäsuhteista vakautta ja turvaa
– Hyvin toimivat työelämäsuhteet, mukaanlukien oikeus neuvotella kollektiivisesti, ovat avainasemassa, kun tavoitellaan elämiseen riittäviä palkkoja ja parempia työoloja. Yhteistyö IndustriALLin ja IF Metallin kanssa auttaa jo aloittamallamme tiellä näissä asioissa sekä luomaan vakaammat tuotanto-olosuhteet, H&M:n toimitusjohtaja Karl-Johan Persson sanoi.
Sopimuksen mukaan:
- Osapuolet edistävät yhdessä kollektiivisia työehtosopimusneuvotteluja tehdas- yritys- ja työpaikkatasolla
- Työntekijällä on oikeus kieltäytyä tekemästä vaarallista työtä
- Osapuolet tarjoavat sekä johdolle että työntekijöiden edustajille koulutusta heidän velvollisuuksistaan, työmarkkinasuhteista, kollektiivisopimuksista ja konfliktinratkaisusta.
- H&M käyttää aktiivisesti vaikutusvaltaansa varmistaakseen, että yrityksen toimiva johto kunnioittaa ihmis- ja ay-oikeuksia työpaikalla.
- Työntekijöiden edustajia ei saa syrjiä, ja heillä tulee olla mahdollisuus harjoittaa luottamustoimiaan työpaikalla.
Monikansalliset yhtiöt ovat solmineet kansainvälisen ay-liikkeen kanssa kaikkiaan yli 100 puitesopimusta. Ensimmäinen oli tanskalaisen Danonen ja elintarvikealan kattojärjestön IUF:n sopimus vuonna 1989. Yksikään suomalaisyritys ei ole solminut puitesopimusta.
Bangladeshin Accord-sopimuksesta lisää joulukuun Työmaana maailma -lehdessä.