Tuhansien tunteiden Kolumbia

SASKin opintomatka suuntautuu marras-joulukuussa Kolumbiaan. Tutustutaanpa tarkemmin tuohon kiehtovaan maahan, joka ulottuu Karibian ja Tyynenmeren rannikolta pitkälle päiväntasaajan eteläpuolelle. Väliin mahtuu monenlaista ilmastoa ja maastoa – ja paljon ihmisiä. Etelä-Amerikassa vain Brasilia on väkirikkaampi.

SASKin matkalaiset vierailevat ainakin pääkaupunki Bogotassa ja maan toiseksi suurimmassa kaupungissa Medellínissä.

Kulttuurista ja luonnosta

  • Virallinen kieli on espanja. Lisäksi käytössä on 65 alkuperäiskieltä ja yli 300 murretta.
  • Kolumbiassa on pinta-alaansa nähden eniten kasvi- ja eläinlajeja maailmassa. Kansalliseläin on andienkondori, joka on maailman suurin lentotaitoinen lintu.
  • Ruoka on tuhtia ja sitä syödään runsaasti. Aterian yhteydessä tarjoillaan maissista leivottua arepa-leipää, joka halkaistaan kahtia ja täytetään vihanneksilla, kanalla tai juustolla.
  • Musiikki on kerännyt vaikutteita niin Afrikan, Euroopan, Jamaikan kuin Karibiankin rytmeistä. Suuri yleisö tuntee Shakiran ja kansanmusiikin ystävät Alejo Duránin.
  • Kansantansseista tunnetuin on cumbia, joka on syntynyt Karibian rannikolla. Tanssijat tunnetaan värikkäistä asuistaan ja liehuvista hameenhelmoistaan.

Yhteiskunnasta

  • Kolmannes asukkaista elää köyhyysrajan alapuolella, vaikka talous on kasvanut nopeasti. Kolumbia on yksi maailman epätasa-arvoisimmista maista.
  • Maa on yksi maailman suurimmista kahvintuottajista. Paikallinen kahvi on vahvaa, ja sitä ostetaan katukojuista.
  • Maan ay-liikkeen historia on pitkä ja verinen. Vuonna 1928 armeija tukahdutti parempia työoloja vaatineiden banaanityöläisten lakon tappamalla useita työntekijöitä. Tapaus päätyi Gabriel García Márquezin teokseen Sadan vuoden yksinäisyys.
  • Huumekartellit piinaavat maata yhä.
  • Kolumbiassa toimii lukuisia monikansallisia yrityksiä, joista Coca Cola on sekä tunnetuin että pelätyin. Kansainvälinen ay-liike on arvostellut yhtiötä vuosikausia työntekijöiden ehtojen polkemisesta ja tehtailla tapahtuneista murhista.
  • Vuonna 2007 banaaniyhtiö Chiquita tuomittiin Yhdysvalloissa 25 miljoonan dollarin sakkoihin puolisotilaallisten joukkojen tukemisesta Kolumbiassa.

SASKin hankkeita Kolumbiassa

Oikeutta lapsille
Maaseudun pienviljelijät kärsivät aseellisten ryhmittymien, maanomistuspolitiikan ja yritysten ylivallan johdosta. Polttavimpia ongelmia ovat etenkin lapsi- ja pakkotyö. SASK tukee työtä lapsityön käytön vähentämiseksi sekä pienviljelijöiden oikeuksien lisäämiseksi.

Tukea toimihenkilöille
Kolumbiassa toimihenkilöt kärsivät ay-vastaisuudesta erityisen paljon. Irtisanomiset ja huono kohtelu ovat arkipäivää. SASK tukee paikallisia liittoja, jotta ne kykenisivät puolustamaan työntekijöitä paremmin.

Taistelua työsyrjintää vastaan
Kolumbian työmarkkinoilla syrjitään mm. etnisen taustan, ihonvärin, sukupuolisen suuntautumisen ja iän perusteella. SASK tukee maatyöläisiä, kotitalousnaisia ja nuoria, jotta nuo haavoittuvat ryhmät pystyvät taistelemaan oikeuksistaan.

Ihmisarvoista työtä vartijoille
Turvallisuusalan palkat eivät riitä elämiseen, työ on vaarallista eikä oikeuksia tunneta. SASK tukee paikallisia ammattiliittoja vartijoiden elinolosuhteiden parantamiseksi.

Kolumbia pähkinänkuoressa

Väkiluku: 46 miljoonaa
Pääkaupunki: Bogota
Uskonto: roomalaiskatolinen (90 %)
Elinajan odote: 74 vuotta
Tärkeimmät vientituotteet: öljy, kivihiili, kulta, kahvi

Hakuaika opintomatkalle on jo päättynyt ja valinnat matkalle lähtijöistä tehty.

Kuva: Pirita Tolvanen

Jaa artikkeli: