Haluatko SASK-lähettilääksi?
Lähettiläät ovat SASKin vapaaehtoisia. SASK järjestää joka vuosi lähettiläskoulutuksia verkossa sekä lähikoulutuksena. Mukaan voivat hakea kaikki vaikuttamisesta ja työntekijöiden globaaleista oikeuksista kiinnostuneet.
Koulutuksen tavoitteena on lisätä tietoa SASKin työstä maailmalla sekä tavoista vaikuttaa työntekijöiden oloihin. Lähettiläskoulutukseen osallistuu eri ikäisiä ja eri taustaisia ihmisiä ympäri Suomen. Yhdistävänä tekijänä on kiinnostus ihmisoikeuksiin ja halu tietää, mitä itse voi tehdä asioiden muuttamiseksi.
Mitä lähettiläät tekevät?
Tapoja osallistua on monia. SASKin lähettilästoiminta kumpuaa vapaaehtoisten omista tarpeista ja lähtökohdista. Järjestämme säännöllisesti jatkokoulutuksia, infoiltoja ja tapahtumia, mutta pääsääntöisesti lähettilästoiminta ei ole ohjattua vapaaehtoistoimintaa. Myös lähettiläiden alueellisia tapaamisia eli lähettilästreffejä järjestetään suhteellisen säännöllisesti.
SASKin vapaaehtoistoiminta on:
Somevaikuttaminen
Oletko sosiaalisen median aktiivikäyttäjä? Nautitko kirjoitetuista keskusteluista ja otatko kantaa asioihin somessa? Sosiaalista mediaa käyttävät SASK lähettiläät muodostavat SASKin sosiaalisen median verkoston. He osallistuvat somekeskusteluun jakamalla sisältöä, kommentoimalla julkaisuja ja tykkäämällä julkaisuista.
SASKin esittely omassa ammattiosastossa/jäsenyhdistyksessä
Toimitko oman ammattiosastosi tai jäsenyhdistyksesi aktiivina? SASK lähettiläs voi esitellä SASKin työtä sekä SASKin tarjoamia osallistumismahdollisuuksia omissa verkostoissaan ja tehdä näin työstä näkyvämpää.
Blogien tai mielipidekirjoitusten kirjoittaminen
Hallitsetko koukuttavat sanankäänteet ja tykkäätkö kirjoittaa mielipidekirjoituksia? Hyvä! SASK lähettiläs voi kirjoittaa kantaa ottavia tekstejä ja tarjota niitä julkaistavaksi SASKin nettisivujen blogiin. Julkaisemme mielellämme lähettiläiden tekstejä ja jaamme niitä omissa julkaisuissamme.
Osallistuminen SASKin ständille
SASK-lähettiläät voivat tulla mukaan eri messuille SASKin esittelypisteelle kertomaan SASKin toiminnasta sekä osallistumismahdollisuuksista. Ständejä voidaan järjestää perinteisillä messuilla sekä vaikka eri ammattiliittojen tapahtumissa tai Maailma kylässä -festareilla.
Kampanjointi
SASK järjestää erilaisia kampanjoita erilaisin tavoittein. SASK-lähettiläät voivat osallistua niihin monin eri tavoin: somessa, paikallisissa tapahtumissa, kertomalla kampanjasta, toimimalla lipaskerääjänä – osallistumistapoja on monia!
Opintomatkat
SASK järjestää opintomatkoja säännöllisesti, yleensä kerran vuodessa. Matkalle valitaan joukko SASK-lähettiläitä, jotka lähtevät tutustumaan johonkin SASKin kohdemaista. Kohdemaassa tutustutaan paikalliseen työelämään ja ay-toimintaan sekä tietysti myös kulttuuriin. Matkalle osallistuminen edellyttää hyvää englanninkielen taitoa.
Opintomatkoja on mahdollista järjestettää tarvittaessa myös sektorikohtaisesti.
Lähettiläiden yhteiset WhatsApp-ryhmät
Lähettiläiden on mahdollista pitää yhteyttä toisiinsa ja suunnitella paikallista toimintaa alueellisten WhatsApp-ryhmien avulla. Mukaan WhatsApp-ryhmään pääsee lähettiläskoulutuksen käytyään ja täyttämällä tämän lomakkeen.
Lähettilästreffit
Lähettilästreffeillä pääsee tapaamaan muita lähettiläitä ja keskustelemaan ajankohtaisista asioista, tulevista tapahtumista sekä vaihtamaan kuulumisia. Lähettilästreffejä järjestetään sekä etänä Microsoft Teamsin välityksellä että eri paikkakunnilla. Löydät tulevat lähettilästreffit täältä!
Opintomatkalaisten verkostotapahtuma
Eri opintomatkoille osallistuneille tarkoitettu yhteinen tapahtuma, jossa vaihdetaan kokemuksia ja ajatuksia opintomatkoista. Tarkoitus on muistella matkoja, oppia uutta muilta sekä pohtia, kuinka opintomatka on osallistujiin vaikuttanut.
Solidaarisuuspäivät
SASK järjestää muutaman vuoden välein Solidaarisuuspäivät. Tapahtuma kokoaa mukaan eri ammattiliittojen toimijoita, kansainvälisiä asiantuntijoita, suomalaisia asiantuntijoita sekä tietenkin SASK lähettiläitä. Solidaarisuuspäivillä kuullaan mielenkiintoisia alustuksia työelämän ihmisoikeustilanteesta, eri maiden työmarkkinatilanteesta sekä pohditaan ratkaisuja reilumpaan työelämään eri työpajoissa. Solidaarisuuspäivillä on siis tiedossa tiukkaa asiaa ja rentoa verkostoitumista!
Lähettiläskoulutus
Lähettiläskoulutuksia järjestetään säännöllisesti. Niissä koulutetaan uusia SASK-lähettiläitä. Koulutukseen siis valitaan pääasiassa uusia lähettiläitä, mutta myös muutamia jo aiemmin kouluttautuneita henkilöitä. Koulutukset ovat osallistujille maksuttomia.
Lähettiläskoulutuksen kutsutaan usein kansainvälinen vieras SASKin hankemaasta. Vieraspuhuja kertoo oman tarinansa lisäksi siitä, miten SASKin työ on konkreettisesti vaikuttanut työntekijöiden elämään hänen kotimaassaan. Tämä koulutuksen yksi pidetyimmistä osioista antaa osallistujille mahdollisuuden kurkistaa maailman työntekijöiden arkeen Suomesta käsin.
Teemakoulutukset
Myös teemakoulutuksia järjestetään säännöllisesti. Niissä syvennytään johonkin SASKin teemaan tai alueeseen. Koulutukseen valitaan lähettiläskoulutuksen käyneitä henkilöitä. Koulutuksessa tutustutaan tiettyyn teemaan, kuullaan useimmiten jotain kansainvälistä vierasta sekä ideoidaan ja opitaan uutta työpajojen muodossa ja annetaan lähettiläille valmiuksia toteuttaa toimintaa. Koulutukset ovat osallistujille maksuttomia.
Vapaaehtoistoiminnan koulutukset
Koulutamme vapaaehtoisiamme myös toiminnan toteuttamiseen. Vapaaehtoistoiminnan koulutusten tarkoituksena on lisätä valmiuksia osallistua SASKin lähettilästoimintaan. Esimerkkejä koulutuksista ovat mm. kirjoittajakoulutus, sosiaalisen median koulutus, tapahtumajärjestäjän koulutus sekä kampanjointikoulutus.
Alueelliset vastuulähettiläät
Koulutamme alueille vastuulähettiläitä, jotka koordinoivat alueensa vapaaehtoistoimintaa yhdessä SASKin palkatun henkilöstön kanssa. Vastuulähettiläitä valitaan tehtäviin vuosittain.
- Ota yhteyttä vastuulähettilääseen, jos pohdit onko alueellasi aktiivista toimintaa tai sinulla on toiveita SASKin lähettilästoiminnalle omalla paikkakunnallasi.
- Ota yhteyttä vastuulähettilääseen myös, jos olet menossa puhumaan SASKin toiminnasta esimerkiksi oman ammattiosastosi kokoukseen ja haluaisit tukea.
Marko Heinonen
marko.u.heinonen@gmail.com
Päivi Toroila
paivitoroila@hotmail.com
Iida Viljanen
040 853 7006
iidavi@hotmail.com
Tiina Taipale
tiinatai@hotmail.com
Jani Mantere
044 788 6102
jani_mantere@outlook.com
Heidi Alajukuri
heidi.alajukuri@gmail.com
Juha Pakarinen
050 3399 582
jkpakarinen@gmail.com
Heidi Heikkilä
050 594 6508
heidi.heik@gmail.com
Matti Rajala
046 905 7331
mattitrajala@gmail.com
Minna Lampinen
minna.lampinen72@gmail.com
Ulla Päivelin
paivelinulla@gmail.com
Timo Suoninen
suoninen.timo@gmail.com
Asko Peltola
peltola.asko@gmail.com
Petri Partanen
petribpartanen@gmail.com
Timo Paala
timo.paala@gmail.com
Päivi Vehmas
vehmaspaivi@gmail.com
Taina Kainulainen
taina.kainulainen@elisanet.fi