12.12.2012 03:50
Aamulla 7.12. marssimme porukalla paperimiesten toimistolle, josta siirryimme kello yhdeksäksi Lacazen kunnantalolle. Kunnantalolle, joka yllätys yllätys sijaitsi melkein vastapäätä majoitustilojamme. Huolimatta edellisen illan ja yön juhlista oli porukka ilahduttavasti mukana.
Kunnantalolla meidät otti vastaa kunnanjohtaja, Dario Brugman, joka ensi sanoikseen kertoi olevansa saksalaista sukujuurta. Seuraavaksi selostan hiukan hänen kertomaansa asiaa Uruguayn kunnallishallinnosta.
Vuonna 2010 Uruguayssa tuli voimaan laki, jonka mukaan kaikki yli 5000 asukkaan kaupungit ovat itsehallinnollisia yksiköitä. Colonian alueella, johon Lacazekin kuuluu, on tällä kriteerillä 13 kaupunkia. Näistä 6 valitsi itselleen pormestarin. Dario on näistä ainoa vasemmistolainen, muut ovat blancoja, eli oikeistolaisia. Maassa on vallalla hallitus, lääni ja kunnat, järjestyksessä toimiva hierarkia. Koska Urugayn valtiossa on johdossa vasemmistoliittoutuman johtama hallitus, on luonnollista, että Lacazen kunta on hoitanut asioitaan suoraan valtion hallinnon kanssa. Tosin läänin johdossa olevat oikeistovoimat eivät ole tästä pitäneet, vaan ovat vastustaneet tätä yhteistyötä, kuten oikeistovoimat muuallakin maapallolla vastustavat ihmisten tahtoa hoitaa omia asioitaan.
Kunnan toimiala on varsin rajoitettu Suomeen verrattuna. Esim. terveydenhuolto, yleinen infrastruktuuri , kuten tiestö, kadut ym. kuuluvat valtion alaisuuteen. Valtio antaa kuukausittain 2500 usa:n dollaria vastaavan summan kunnan toiminnan ylläpitoon, jolla on pärjättävä. Lacazen kaupungissa on totuttu toimimaan yhteistyössä erilaisten kansalaisyhteisöjen kanssa. Nytkin kunnantalon täytti yli tuhat tietokonetta, näyttöpäätteineen, jotka kunta oli saanut lahjoituksena Norjasta. Tietokoneet on tarkoitus myöhemmin jakaa erilaisille kansalaisjärjestöille ilmaiseksi.
Kunnallisveroa ei Uruguayssä tunneta, vaan valtio perii kaikki mahdolliset verot, joista se sitten palauttaa edellä mainitun summan. Niinpä kuntatasolla esiintyviin yhteiskunnallisiin ongelmiin tarvittavat varat pitää anoa läänin hallinnolta. Tässä taas törmätään Lacazen tapaisiin ongelmiin. Kaupunki on vasemmistoliittoutuman hallinnoima ja lääni oikeiston. Seuraus, rahaa ei saada.
Vaalihommista hän kertoi seuraavaa: Kunnanjohtaja/Pormestari valitaan 5 vuodeksi. Maksimissaan valittu voi olla virassaan kaksi kautta, eli 10 vuotta. Lääninhallintoon valitaan vaaleilla johtaja, joka taas valitsee lääninhallintoon 31 henkilöä. Pormestarin mukaan tämä valinta tapahtuu perinteisen oikeiston valintatavan mukaan. Ne jotka maksavat eniten, pääsevät vastaamaan läänin hallinnosta.
Paljon muutakin kaksi tuntia kestäneen tilaisuuden aikana tuli ilmi, mutta tässä oli pääpiirteet Uruguayn paikallistason ja valtionhallinnon suhteista.
– Matti Pietilä
Mikä ihmeen talkoomatka? Vastauksen löydät täältä