Bangladeshin vaatetusteollisuutta koetteleva onnettomuuksien sarja vaati uusimmat uhrinsa tiistai-iltana, kun Aswad Composite Mills –yhtiön tehdas tuhoutui tulipalossa pääkaupungin Dhakan lähellä.
Paikallisten raporttien mukaan yli 50 ihmistä loukkaantui ja kymmenen kuoli tulipalossa, joka sai alkunsa tehtaan pohjakerroksesta. Kolme kuolleista oli tehtaan johtajia, muut uhrit ylityövuoroon jääneitä työntekijöitä.
Yksi tehtaan johtajista kertoi tiedotusvälineille, että palon syttyessä tehtaalla oli töissä 170 työntekijää, joista suurin osa pääsi ulos. Kymmenet ehtivät kuitenkin saada palovammoja, kuten johtaja itsekin.
Uhrien lukumäärä vielä epäselvä
Paikalliset viranomaiset tutkivat parhaillaan tulipalon syytä ja tarkkaa uhrilukua. Ammattiliittojen ja kansalaisjärjestöjen kampanjaverkostot puolestaan selvittävät, mitä kansainvälisiä yhtiöitä oli tehtaan asiakkaina.
Toistaiseksi tiedetään, että tehdas on viimeksi tuottanut kansainväliselle George-tuotemerkille, jonka omistaa amerikkalainen tavarataloyhtiö Wal-Mart.
Toistuvat tulipalot, tehtaiden romahdukset ja työtapaturmat ovat olleet jo yli kymmenen vuoden ajan arkipäivää Bangladeshin vaatetusteollisuudessa. Kansainvälistä huomiota tehtaiden surkea työturvallisuus on saanut muutaman suuronnettomuuden jälkeen. Toistaiseksi vakavin oli Rana Plaza –tehtaan romahdus, joka surmasi huhtikuussa yli 1100 työntekijää.
Wal-Mart jättäytynyt ”Accord-sopimuksen” ulkopuolelle
Rana Plazan katastrofin jälkeen teollisuusalojen kansainvälinen ammattiliitto IndustriALL taivutteli joukon Bangladeshissa vaatteita teettäviä suuryhtiöitä mukaan hankkeeseen, jonka tavoitteena on tarkastaa kaikki Bangladeshin vientiin tuottavat vaatetehtaat ja käynnistää niissä palo- ja rakennusturvallisuutta parantava korjausohjelma. Hankkeessa on mukana myös kansainvälisiä kampanjaverkostoja.
Accord-nimellä tunnettuun sopimukseen on liittynyt jo 91 kansainvälistä yhtiötä, jotka osallistuvat hankkeen kustannuksiin. Amerikkalaiset suuryhtiöt Wal-Mart ja GAP jättäytyivät pois juridisesti sitovasta Accord-sopimuksesta. Ne perustivat rinnalle oman, vapaaehtoisuuteen perustuvan yhteenliittymänsä, jonka ehtoja ay-liike ja kampanjajärjestöt arvostelevat hampaattomuudesta.
Accord-yhteenliittymä on tähän mennessä kerännyt luettelon kaikkiaan jo lähes 1600 Bangladeshissa vientiin tuottavasta vaatetehtaasta, joissa työskentelee yli kaksi miljoonaa työntekijää. Hanke on parhaillaan aloittamassa tehdastarkastuksia, jotka on määrä viedä läpi yhdeksän kuukauden kuluessa.
Paikalliset ammattiliitot ajettu ahtaalle
IndustriALL-ammattiliitto on pääsihteeri Jyrki Rainan mukaan samaan aikaan käynnistämässä Bangladeshissa alan työntekijöiden uusinta järjestäytymiskampanjaa.
Vapaiden ja työntekijöitä aidosti edustavien ammattiliittojen toiminta Bangladeshin vaatetehtaissa on tähän asti erilaisin painostustoimin estetty, vaikka ammatillinen järjestäytyminen on maan lainsäädännön mukaan sallittava. Ammattiliittojen mielestä myös Bangladeshissa vaatteita teettävien yritysten tulisi omissa hankintaehdoissaan edellyttää, että tehdas kunnioittaa työntekijöiden oikeutta järjestäytyä.
Luettelo Bangladeshin Accord-sopimukseen liittyneistä yrityksistä ja niille tuottavista tehtaista on julkaistu teollisuusalojen kansainvälisen ammattiliiton IndustriALLin sivuilla.
Teksti: Jukka Pääkkönen / SASK