– Nyt kun kuoli yli 1100, se olisi sitten ilmeisesti tarpeeksi iso onnettomuus. Yritysten oli pakko myöntää, että vapaaehtoinen valvonta ei yksinkertaisesti riitä, Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskuksen SASKin viestintäpäällikkö Jukka Pääkkönen sanoi tänään torstaina Taloussanomien haastattelussa.
Tänään torstaina 24.4. tuli kuluneeksi tasan vuosi yhdestä maailman teollisuushistorian tuhoisimmasta onnettomuudesta. Onnettomuus tappoi 1 138 työntekijää. Yli 2 000 työntekijää loukkaantui.
Bangladeshin turma on maailman tuhoisin teollisuusonnettomuus sitten 1984 Intiassa Bhopalissa sattuneen kemiantehtaan räjähdyksen.
Parannuksia saatu aikaan
Yli tuhat henkeä vieneen onnettomuuden jälkeen Bangladeshissa on tapahtunut paljon.
Kansainvälisten ammattijärjestöjen aloitteesta luotiin sopimus Bangladeshin tehdasturvallisuuden parantamisesta (Accord on Fire and Building Safety in Bangladesh). Se on ensimmäinen juridisesti sitova sopimus, johon yritykset ovat sitoutuneet, ja se velvoittaa nämä myös osallistumaan tehtaiden korjauskustannuksiin. Tähän asti yritykset ovat tehneet tai teettäneet tehdastarkastuksia vapaaehtoisesti ja kukin omien ohjeistojensa mukaan.
Sopimus on valtaisa projekti, jolla koko Bangladeshin vaateteollisuus yritetään saattaa kestävälle pohjalle. Projektin toteuttaminen on täydessä vauhdissa.
Rana Plaza ei ollut ensimmäinen romahtanut tehdas, ja paljon ihmisiä on kuollut myös tehtaiden paloissa.
Lue lisää:
Kun 1100 kuoli, se oli ilmeisesti tarpeeksi iso onnettomuus (Taloussanomat, 24.4.2014)
Bangladeshin tuhoisasta tehdasturmasta vuosi – uhrit odottavat yhä korvauksia (Yle, 24.4.2014)
On aika lunastaa lupaukset! (SASKin tiedote 7.4.2014)