Historian tuhoisimmassa vaatetehtaan romahduksessa kuoli viisi vuotta sitten 1138 ihmistä ja loukkaantui yli 2000. Kampanjaviikolla 23.–29. huhtikuuta kymmenet tuhannet ihmiset ympäri maailman vaativat vaateteollisuudelta vastuullisuutta.
SASK on mukana viettämässä Vaatevallankumousta huhtikuun viimeisellä viikolla. Haluamme korostaa vaatetuotannon arvoketjujen läpinäkyvyyttä ja työntekijöiden oikeuksien tärkeyttä – sekä tietysti kannustaa ihmisiä mukaan!
Osallistu näin
- Pue valitsemasi vaate päälle nurinpäin.
- Ota itsestäsi kuva, jossa näkyy vaatteen tuotelappu. Voit myös ottaa kuvan pelkästä tuotelapusta tai itsestäsi Who Made My Clothes -kyltin kanssa.
- Jaa kuva sosiaalisessa mediassa ja käytä aihetunnisteita #whomademyclothes, #Fashrev ja #Vaatevallankumous. Lisää mukaan myös vaatemerkkisi tilin tunnus, esimerkiksi @hmsuomi tai @marimekkoglobal, niin vaatemerkkikin saa kuvasi ja kysymyksesi. Postaus voi olla esimerkiksi tällainen: Tämä paita on suosikkivaatteeni, mutta #whomademyclothes @hmsuomi? #Fashrev #Vaatevallankumous
- Voit myös lähettää vaatteen valmistaneelle yritykselle sähköpostia ja kysyä siinä, missä heidän vaatteensa valmistetaan. Julkaise vastaus sosiaalisessa mediassa ja ole näin mukana jakamassa tietoa vaatevalmistajien toimintatavoista.
Huonot palkat ja ihmisoikeusrikkomukset yleisiä
Vaikka esimerkiksi Bangladeshin tehdasrakennusten turvallisuus on parantunut Rana Plazan romahdusta seuranneen Accord-sopimuksen myötä, palkat eivät ole nousseet läheskään tasolle, joka riittäisi hyvään elämään. Lisäksi Bangladeshin työntekijöiden oikeuksia on poljettu järjestelmällisesti.
Samankaltaisia ongelmia on käytännössä kaikissa maissa, joissa vaatteitamme Euroopan ulkopuolella tuotetaan. Maat ovat riskimaita ihmisoikeuksien näkökulmasta. Ongelmat eivät ole tuntemattomia myöskään Euroopassa.
SASK tukee tekstiiliteollisuuden työntekijöitä Myanmarissa, Mosambikissa ja Malawissa. Olemme myös osa kansainvälistä Puhtaat vaatteet -verkostoa, joka pyrkii parantamaan vaateteollisuuden työntekijöiden oikeuksia.
Lue lisää
Minimipalkka nousemassa Myanmarissa – pieni helpotus vaatteidemme ompelijoille
Vaatevallankumouksen verkkosivut