Vielä 70-luvulla suurin osa suomalaisten vaatteista tehtiin Suomessa. Tänä päivänä vaatteita tuodaan kehittyvistä maista Suomeen noin 8,5 miljardin euron edestä joka vuosi. Vaatteita myös kulutetaan enemmän kuin koskaan aiemmin.
Siinä missä esimerkiksi Kiinasta Suomeen tuotavien vaatteiden määrä kolminkertaistui 15 vuodessa, tehtaissa työskentelevien palkat eivät ole nousseet riittäviksi.
Hikipaja on edelleen sana, joka kuvaa parhaiten suomalaisille farkkuja ompelevan työntekijän arkista ympäristöä. Vain hyvin harvat vaatemerkit pystyvät vakuuttamaan asiakkailleen, että vaatteet tuotetaan ihmisoikeuksia kunnioittaen.
Vaikka vastuu työoloista kuuluu yrityksille ja valtiolle, kuluttajina ja kansalaisina meillä on mahdollisuus puuttua epäkohtiin.
Mitä yrityksiltä vaaditaan?
Kansainvälisen työjärjestön ILOn mukaan seuraavat ehdot kuuluvat jokaiselle työntekijälle:
- Elämiseen riittävä palkka eli ansiot, joilla kaksi työssäkäyvää aikuista pystyy elättämään kaksilapsisen perheen.
- Ihmisarvoiset työolot sisältäen muun muassa tehdasturvallisuuden, tauot ja siedettävän työkuorman.
- Ammattiyhdistysoikeudet jotka takaavat, että työntekijät voivat järjestäytyä vapaasti ja he saavat äänensä kuuluviin.
Juuri näihin asioihin SASK pyrkii maailmalla vaikuttamaan. Vain yhden ehdon toteutuminen ei koskaan riitä.
Mitä minä voin tehdä?
Vaadi päättäjiltä sitovaa yritysten yhteiskuntavastuuta
Lainsäädäntö on voimakas tapa puuttua epäkohtiin, jotka eivät muuten korjautuisi. Esimerkiksi asbestin käytön kieltäminen on hyvä esimerkki ihmishenkiä pelastavasta laista, joka vaati toteutuakseen vuosien painostuksen. Muutokset maksavat yrityksille, ja siksi niitä usein vastustetaan, vaikka lopputulos olisikin kaikille parempi.
Osoita yritykselle, että välität työntekijöiden työoloista
Kulutustottumuksemme eivät välttämättä kerro koko totuutta arvoistamme. Välillä lähikauppa myy vain yhtä sukkaa, eikä suomalaisia farkkutehtaita enää edes ole. Paras tapa vaikuttaa on kertoa yrityksille sähköpostitse tai vaikka Facebookissa, että välität vaatteidesi valmistusolosuhteista.
Usko muutokseen
Julkisen painostuksen ansiosta Bangladeshissa kuolee vähemmän ihmisiä tehdaspaloissa ja Indonesian urheilukenkätehtailla maksetaan parempaa palkkaa. Turvallisempi arki ja elämiseen riittävät palkat parantavat kertaheitolla kokonaisten perheiden elämää.
Katri Blomster
Teksti on julkaistu myös Marttojen verkkosivuilla.
Tällä viikolla on vaatevallankumous. Kansainvälisellä kampanjalla painostetaan vaatemerkkejä laittamaan tehtaidensa ja alihankkijoidensa työolot kuntoon.
Lue lisää!
Vaatebrändit saivat surkeita arvosanoja tuotannon läpinäkyvyydestä
Turvaa Pakistanin tekstiilityöläisille