Valkoisten työsopimusten maa

Valkoinen työsopimus on kuin avoin shekki: paperi, jossa ei lue mitään, mutta joka työntekijän pitää allekirjoittaa. Työnantaja täyttää siihen myöhemmin haluamansa asiat.

Missä menee raja, kuinka paljon olisit valmis tekemään ay-oikeuksien puolesta? Omiesi tai muiden? Menisitkö lakkoon, entä putkaan? Lähettäisitkö tekstiviestin? Olisitko valmis kuolemaan?

Iranissa vapaa ammattiyhdistysliike on kielletty, mutta se ei estä iranilaisia perustamasta riippumattomia ammattiliittoja, lakkoilemasta ja osoittamasta mieltään. Aktiivit vangitaan, heidän perheitään kiusataan ja jopa pahoinpidellään. Kun nämä vangitut ja pahoinpidellyt ihmiset makaavat yksin telkien takana, he luulevat lakanneensa olemasta. Solidaarisuusviestit pohjoisesta antavat valtavasti henkistä tukea. Ne palauttavat uskon siihen, että taistelussa muiden puolesta on jotain järkeä.

Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskuksen SASKin sekä ihmisoikeusjärjestö Amnestyn yhteinen kampanja Iranin ay-aktiivien puolesta alkaa 1. maaliskuuta. Kannusta kollegaa -kampanjan vetoomukset toimitetaan ajatollah Sadegh Larjanille. Vetoomuksessa vaaditaan vapaan ay-liikkeen sallimista ja ay-aktiivien häirinnän sekä vangitsemisten lopettamista.

Iranilaisten liittojen vaatimukset ovat pienempiä. He haluavat puolen vuoden maksamatta jääneet palkkasaatavat, uuden työlain, työttömyysturvan, turvaa lakko- ja marssioikeuksille sekä eroon ns. valkoisista työsopimuksista. Valkoinen työsopimus on kuin avoin shekki: paperi, jossa ei lue mitään, mutta joka työntekijän pitää allekirjoittaa. Työnantaja täyttää siihen myöhemmin haluamansa asiat.

Vaikka toiset ovat valmiimpia äärimmäisiin keinoihin kuin toiset, kaikki teot työntekijöiden oikeuksien parantamiseksi ovat yhtä arvokkaita. Tapasin helmikuussa Jyväskylässä suomeniranilaisen Majid Allahyarin, joka auttaa Kannusta kollegaa -kampanjaa muun muassa hankkimaan tietoa farsinkielisistä lähteistä. Hän sanoi jotain, joka auttoi ymmärtämään, miksi ihmiset ovat valmiita taistelemaan jopa henkensä edestä.

”Riskinotto ei haittaa. Mutta se haittaa, että ottaa riskin turhaan. Egyptissäkin jotkut kuolivat kansannousussa, mutta he eivät kuolleet turhaan: muutos saatiin aikaan”, Allahyari sanoi.

Meidän ei tarvitse (enää) mennä barrikadeille kuolemaan, mutta me voimme kuitenkin lähettää ainakin sen tekstiviestin.

Kampanjaan voi osallistua maaliskuun alusta asti osoitteessa

www.ay-oikeudet.fi

Anna Berghäll

Kirjoittaja on SASKin toimittaja. Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran ammattiliitto PRO:n nettisivuilla.

Jaa artikkeli: