Akavalainen Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut liittyi SASKin jäseneksi tämän vuoden alusta.
– Valtiotieteilijät haluavat luoda parempaa maailmaa, toiminnanjohtaja Simo Pöyhönen perustelee jäsenyyttä.
Pöyhönen perustelee maailmanlaajuista vastuunkantoa takaisin päin maksamisella: Suomikin on tarvinnut apua. Hänen mielestään liittyminen oli luonteva päätös liitolle.
– Osoitamme jäsenyydellä tukea SASKille ja sen työlle rakentaa tasapainoisia työmarkkinoita maailmanlaajuisesti.
Globaalit asiat kiinnostavat
Valtiotieteilijöiden toiminnanjohtaja arvioi, että liitossa on paljon ihmisoikeusasioihin ja muihin globaaleihin kysymyksiin perehtyneitä jäseniä. Osa heistä tekee myös vapaaehtoistyötä.
– Globaalit asiat ovat meille tärkeä painopiste.
Pöyhönen ei usko, että Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut ryhtyy perustamaan omia hankkeita, koska liiton perustoiminta on jäsentensä laadukas palvelu. Liitto kuitenkin tukee aktiivisia jäseniään, jotka haluavat osallistua esimerkiksi SASKin järjestämille opintomatkoille.
– Kysymys ei ole vain siitä, mitä liitto tekee, vaan mitä Akava, työmarkkinajärjestöt yhdessä ja maan hallitus tekevät kehittyvien maiden työmarkkinoiden hyväksi, hän määrittelee.
Liiton jäseniä on jo ennen SASKiin liittymistä osallistunut sen järjestämille opintomatkoille muun muassa Mosambikiin. Kokemukset ovat toiminnanjohtajan mielestä olleet positiivisia.
Koko palkansaajaliikkeen asia
Pöyhönen arvioi, että SASK on ollut monelle hieman etäinen, SAK:laiseksi profiloitunut toimija.
– Se on kuitenkin kokoava voima kaikille liitoille ja keskusjärjestöille.
Pöyhönen pitää outona ajatusta, että kaikilla keskusjärjestöillä olisi oma organisaationsa maailmanlaajuisen työelämän parantamiseksi.
– Kansainvälisen vaikuttamisen kanavia on toki muitakin. Jotkut liitot tekevät yhteistyötä suoraan esimerkiksi yritysten yhteiskuntavastuuta tutkivan Finnwatchin kanssa.
– Lisäksi meillä on eurooppalaiset ja kansainväliset palkansaajien kattojärjestöt. Toivon, että jollakin aikavälillä tasapainoiset työmarkkinat ja palkansaajien asema maailmanlaajuisesti olisivat koko palkansaajaliikkeen asioita, Pöyhönen pohtii.
Hän sanoo liittonsa jäsenten tietävän, ettei heidän toiminnallaan välttämättä paranneta esimerkiksi Chilen valtiotieteilijöiden asemaa.
– Kysymys on globaalista vastuusta.
Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut
- Jäseniä 12 000, joista opiskelijoita 2 500
- Liittyi SASKiin vuoden alusta.
- Perustettiin vuonna 1947.
- Korkeasti koulutettujen työmarkkinajärjestö Akavan perustajajäsen.
- Liiton aiempi nimi oli Suomen Valtiotieteilijöiden Liitto. Nykyinen nimi otettiin käyttöön vuonna 2012.
Teksti: Tiina Tenkanen
Kuva: Pekka Sipola
Juttu julkaistiin SASKin Työmaana maailma -lehdessä 1/2015.
Lue myös SASKin artikkeli Korkeakoulutetut mukaan Ruotsissa