Monet Kambodzan tekstiilityöntekijät joutuvat työskentelemään epäinhimillisissä oloissa ja heitä kohdellaan ala-arvoisesti. Maan lainsäädäntö ei nykyisellään pysty suojelemaan työntekijöitä räikeiltäkään epäkohdilta. Myöskään siellä alihankintana tuotteitaan valmistavat vaateketjut eivät ole satsanneet riittävästi valvontaan eivätkä siis työolojen parantamiseen.
Suurin osa vaateteollisuuden työntekijöistä on naisia. Työnantajat hyväksikäyttävät heitä pakottamalla ylitöihin, pidättämällä palkkoja ja aiheuttamalla hankaluuksia raskauden takia. Lyhyitä määräaikaisuuksia käytetään työntekijöiden kiristämiseksi ja kontrolloimiseksi.
Tuotantotavoitteet ovat usein niin tiukat, että työntekijät eivät ehdi pitää lounastaukoja eivätkä edes juoda, ja heitä pyörtyilee töissä. Tehtailta on löydetty myös lapsityövoimaa.
Eräs nainen kertoo Human Rights Watchin videolla tilanteestaan näin:
– Minulle sanottiin, että raskaana oleva nainen ei saa tehdä ylitöitä. Lopetin siis työni aina neljältä, kunnes minut irtisanottiin sillä perusteella, etten suostu tekemään ylitöitä.
Toinen nainen sanoo tehneensä abortin, jotta saisi pitää työpaikkansa.
Järjestäytymistä rajoitetaan monin keinoin
Joissain tehtaissa tuotantotavoitteet kiristyivät entisestään sen jälkeen, kun vaatetyöntekijöiden palkkoja korotettiin kahtena edellisenä vuonna. Paremmat palkat eivät muutenkaan tulleet ilmaiseksi. Niitä edelsi väkivaltaisuuksiin johtanut yleislakko. Vaatetusteollisuuden minimipalkka nostettiin Kambodzassa viime vuonna 128 dollariin, mutta silti palkat ovat Kaakkois-Aasian alhaisimpia.
Vaatetusteollisuuden työntekijät ovat Kambodzassa ainoa ryhmä, jossa järjestäytyminen ammattiliittoihin on yleistä. Noin 80 prosenttia heistä kuuluu ammattiliittoihin, muuten palkankorotuksia ei olisi saavutettukaan.
Maan lainsäädäntö siis periaatteessa sallii vapaan järjestäytymisen, mutta erityisesti palkankorotusten jälkeen hallitus on hankaloittanut ammattiliitojen toimintaa sekä laillisin että laittomin keinoin. Ammattiliittojen rekisteröiminen on tehty erittäin vaikeaksi. Lisäksi liittojen johtajia uhkaillaan, vaiennetaan ja irtisanotaan.
Tehtaat julki ja lisää valvontaa
Human Rights Watch haastatteli työntekijöitä 73:ssa Kambodzan vaatetehtaassa. Lisäksi järjestö haastatteli lukuisia muita ryhmiä, muun muassa hallituksen edustajia, ammattiliittojen johtajia, ihmisoikeusjuristeja sekä tehtaissa vaatteitaan valmistavien yritysten kuten H&M:n, Adidaksen, Armanin ja Gapin edustajia.
– Kansainvälisten vaateketjujen pitäisi säännöllisesti julkistaa käyttämiensä tehtaiden nimet ja osoitteet. Niiden täytyy valvoa ja myös parantaa työoloja, sanoo Human Rights Watchin tutkija Aruna Kashyap.
Avoimesti tehtaansa julkistavia yrityksiä ovat muun muassa H&M ja Adidas. Kashyap kannustaa muita tekemään samoin, mutta päävastuu toimista on hänen mukaansa Kambodzan hallituksella.
Human Rights Watchin raportti ”Work Faster or get Out: Labor Rights Abuses in Cambodia’s Garment Industry”
Video: Human Rights Watch