Komissio julkaisi 26. helmikuuta EU:n kestävyyssääntelyä koskevan omnibus I -esityksen. Esityksen julkilausuttuna tavoitteena oli virtaviivaistaa ja yksinkertaistaa jo sovittua sääntelyä, samalla kun lainsäädännön alkuperäisestä tarkoituksesta pidetään kiinni.
Työ- ja elinkeinoministeriölle toimitetun kannanoton allekirjoittaneet yritykset ja järjestöt pelkäävät, että nämä tavoitteet eivät ole toteutumassa. SASK on yksi allekirjoittaneista.
Erityisen ongelmallisena kannanotossa nostetaan esiin komission ehdottama huolellisuusvelvoitteen pääsääntöinen rajaaminen yritysten omaan toimintaan, tytäryhtiöiden toimintaan sekä suoriin liikekumppaneihin (ns. tier 1 -taso).

Rajauksen myötä esitys saattaa ohjata yritysten vastuullisuustyötä ja siihen varattuja resursseja mekaanisesti sinne, missä ympäristö- ja ihmisoikeusriskit eivät yleensä ole suurimpia.
Omnibus-esitys rajaa yritysten vastuuta haitallisella tavalla
Velvoitteen rajaaminen tuotantoketjun ensimmäiselle portaalle ei auta puuttumaan niihin ongelmiin, joiden vuoksi yritysvastuudirektiivi säädettiin. Se vaikeuttaa vastuullisuustyötä tekevien yritysten toimintaa ja lisää hallinnollista taakkaa. Samalla se mahdollistaa vastuuttomien liiketoimintakäytäntöjen jatkamisen, kannanotossa todetaan.
Toisena erityisen ongelmallisena ehdotuksena kannanotossa pidetään omnibus-esitykseen sisältyvää ostajayrityksen tiedonsaantia koskevaa rajausta. Esitys uhkaa vaikeuttaa sitä yritysvastuutyötä, jota monet yritykset tekevät jo vapaaehtoisesti. Vastoin komission tavoitetta, se saattaa myös johtaa pienten ja keskisuurten yritysten aseman heikkenemiseen tuotantoketjuissa, kun vastuullisten yritysten on suunnattava hankinnat sinne, mistä on mahdollista pyytää tietoa.
Kannanotossa kannustetaan päättäjiä varmistamaan, että omnibus-esitys ei johda yritysvastuutyön vaikeutumiseen tai sen kunnianhimon tason laskemiseen. Yritysvastuudirektiivin tulee olla linjassa muun kestävyyssääntelyn kanssa sekä kansainvälisten YK:n ja OECD:n yritysvastuustandardien kanssa.